Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио је амбасадора Републике Италије Серђа Барбантинија

Објављено: 02.03.2009. 23:22 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је новоименованог амбасадора Републике Италије у Црној Гори Серђа Барбантинија.


Том приликом, министар Вучинић пожелио је италијанском амбасадору успјешну дипломатску мисију у Црној Гори. Казао је да је сарадња Црне Горе и Италије и њено даље унапријеђење суштински важно и у том правцу изразио увјерење да ће ускоро бити потписан и споразум о сарадњи у области одбране, а који је у фази усаглашавања. Такође, захвалио се на значајној подршци Италије у изградњи нове црногорске Војске, а посебно кроз школовање на тамошњим војно-образовним установама, финансирање курсева италијанског језика, као и учешћа у АДРИОН иницијативи. Као посебно важно је истакао посвећеност Црне Горе регионалној сарадњи и чланству у регионалним безбједносним иницијативама и поновио важност да Црна Гора што прије постане пуноправна чланица Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (СЕДМ).



Амбасадор Барбантини изразио је задовољство позитивним корацима које је Црна Гора направила у реформи система одбране и њеном јасном одлучношћу ка европским и евроатлантским интеграцијама. Такође, потврдио је подршку Италије на даљем путу евроатлантских интеграција Црне Горе. Он је оцијенио да ће слање медицинског тима ВЦГ у Авганистан бити веома позитиван сигнал Црне Горе да је спремна да допринесе миру ван њених граница и буде одговоран члан међународне заједнице. Такође, истакао је као веома важну улогу Црне Горе као фактора стабилности у региону и њену окренутост будућности и прогресу друштва и региона укупно.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?