Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић примио новоименованог амбасадора Швајцарске Конфедерације Ервина Хофера

Објављено: 13.03.2009. 23:08 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић примио је новоименованог амбасадора Швајцарске Конфедерације Ервина Хофера.

Министар Вучинић пожелио је успјешну дипломатску мисију новоименованом швајцарском амбасадору и упознао га са јасним опредјелјенем Црне Горе да постане дио европских и евроатлантских интеграција. Он је казао да је сарадња Црне Горе са Швајцарском, као војно неутралном државом, веома значајна и изразио спремност за њено унапријеђење. Истакао је као простор за сарадњу припрему припадника Војске за учешће у мировним мисијама, с обзиром да је Швајцарска, као неутрална земља и партнер НАТО, један од значајних учесника у мировним операцијама у свијету. Он је истакао значај интеграције региона Западног Балкана у европске и евроатлантске структуре, подсјећајући да ће на предстојећем Самиту НАТО-а, у пуноправно чланство, бити примљене двије сусједне државе Хрватска и Албанија. Стога, тај стратешки циљ је безбједносно најсигурнији оквир за нашу земљу и регион, као гарант стабилности и економског прогреса, поручио је министар Вучинић. Он је интензивну сардању са Центром за демократску контролу оружаних снага из Женеве (ДЦАФ) оцијенио веома корисном за реформу система безбједности у Црној Гори.

Амбасадор Хофер изразио је задовољство будућом сарадњом са Црном Гором у области одбране и војске. Он је истакао да Швајцарска, као дугогодишња чланица НАТО програма Партнерство за мир, реализује бројне програме сарадње и у том смислу пренио спремност своје земље за интензивирање будуће сарадње. Као могућу област сарадње понудио је помоћ у припреми црногорских војника за учешће у мировним мисијама.

На крају састанка, новоименовани швајцарски амбасадор уручио је позив за учешће на важној конференцији о безбједности, која се одржва у септембру, у организацији Женевског центра за безбједносну политику.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?