Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Начелник Штаба Оружаних снага СР Њемачке генерал Волфганг Шнајдерхан разговарао са министром одбране Бором Вучинићем и начелником Генералштаба ВЦГ вицеадмиралом Драганом Самарџићем

Објављено: 27.04.2009. 21:52 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је начелник Штаба Оружаних снага СР Њемачке генерала Волфганга Шнајдерхана, који борави у посјети Црној Гори, на позив начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирала Драгана Самарџића.

Министар Вучинић захвалио се на важној подршци Њемачке у реформи система одбране и изградњи модерне Војске Црне Горе. Истакао је веома значајном нјемачку помоћ у уништавању вишкова наоружања и муниције, као и сигурном складиштењу. Такође, оцијенио је важним даља улагања у војне кадрове и, у том смислу, нагласио значај будућег школовања црногорских кадета на њемачким престижним војним академијама.

Генерал Шнајдерхан оцијенио је сарадњу између оружаних снага Црне Горе и Њемачке као веома добру и изразио дивљење напретком који Црна Гора остварује у реформи одбране и Војске. Такође, исказао је спремност наставка подршке у развоју људских ресурса и логистике у Војсци Црне Горе, као и другим обласима војне сарадње.

На састанку је разговарано о могућности будућег упућивања црногорских војника у мисију Уједињених нација у Авганистану ИСАФ, која је под командом НАТО-а, а у оквиру њемачке команде на сјеверу те земље. Такође, разговарано је и о могућим задацима јединице Војске Црне Горе у мисији ИСАФ, а након доношења одлуке Скупштине о упућивању припадника Војске Црне Горе.

Током састанка начелника генералштабова Војске Црне Горе и Оружаних снага СР Њемачке размотрена је досадашња и наставак будуће војне сарадње, а прије свега кроз реализацију годишњег Плана сарадње. Такође, било је ријечи о будућем школовању на њемачким војним академијама, сарадњи у уништвању вишкова наоружања и муниције, као и будућем учешћу у мировним мисијама.

На крају посјете, генерал Шнајдерхан обишао је дио јединица и објеката у Даниловграду и Морнарици Војске Црне Горе и присуствовао презентацији пројекта Регионалног центра за обуку пилота на хеликоптерима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?