Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан годишњи састанак Управног одбора МОНДЕМ програма

Објављено: 18.05.2009. 23:29 Аутор: Насловна страна
Годишњи састанак Управног одбора МОНДЕМ програма одржан је данас у Министарству одбране. Састанку су присуствовали министар одбране Боро Вучинић, шефица Мисије ОСЦЕ-а у Црној Гори амбасадорка Параскива Бадеску и стални представник УНДП-а у Црној Гори Александар Аванесов.

На састанку је представљен досадашњи прогрес у реализацији МОНДЕМ програма и планови за 2009 и 2010. годину. Такође, констатовано је да су двије, од четири компоненте пројекта, успјешно реализоване, и то уништавање тешког наоружања и токсичних и опсаних материја. Преостале компоненте управљање складиштењем и уништавање вишкова конвенционалне муниције реализују се успјешно и биће завршене током наредне године. Такође, закључено је да ће ангажовањем намјенских фабрика Полиеx Беране и Тара Мојковац у уништавању вишкова наоружања у периоду од двије године отворити нова радна мјеста што је изузетно важно за развој сјеверног региона Црне Горе. Учесници састанка указали су на важност пројекта за безбједност грађана и животне средине, као и да су значај пројекта препознали бројни међународни донатори који су подржали реализацију програма. На крају састанка, закључено је да пројекат нема само значај за Црну Гору, већ и шире, као важно и корисно искуство и доказ одличне сарадње партнера укључених у МОНДЕМ програм.

На крају састанка, потписан је Меморандум о сарадњи у области техничких аспеката демилитаризације конвенционалне муниције у оквиру Програма развоја капацитета за демилитаризацију и сигурно складиштење (САЛW) за Црну Гору МОНДЕМ, којим се дефинише подршка развоју националних капацитета за демилитаризацију.

Пројекат Демилитаризације Црне Горе - МОНДЕМ (Монтенегро Демилитаризатион) има за циљ смањење националних залиха наоружања са око 11,700 тона на 2,000 тона, смањење броја локација за складиштење наоружања, јачање капацитета за управљање залихама, као и развијање инфраструктуре. Пројекат реализује Министарство одбране, у сарадњи са ОСЦЕ и УНДП, а планирани буџет за цијели пројекат је око 6,2 милиона америчких долара. Слични програми реализовани су и у Бјелорусији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грузији, Јерменији, Молдавији, Таџикистану и Украјини. Искуства стечена из тих процеса биће интегрисана у МОНДЕМ програм, уз техничку подршку Центра за контролу лаког и малокалибарског наоружања за Југоисточну и Источну Европу.

Више информација: хттп://www.гов.ме/вијести.пхп?акција=вијести&ид=164816
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?