Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Свечано отварање завршне Планске конференције за вјежбу Цомбинед Ендеавор 2009

Објављено: 08.06.2009. 18:14 Аутор: Насловна страна
Свечано отварање завршне Планске конференције за вјежбу Цомбинед Ендеавор 2009 биће одржано у уторак, 9. јуна 2009. године, у хотелу Медитеран Бечићи.

Том приликом, учесницима конференције и гостима обратиће се министар одбране Боро Вучинић, замјеник амбасадора САД у Црној Гори Степхен Контос и директор НАТО вјежбе Цомбинед Ендеавор 2009 потпуковник Рик Долесин.

Након говора биће уприличено групно фотографисање учесника конференције и гостију.

Свечано отварање конференције почеће у 9.30 сати, а долазак новинарских екипа предвиђен је до 9.15 сати. Акредитације новинара нијесу предвиђене.



Вјежба ,,Цомбинед Ендеавор (Здружени напор) изводи се сваке године у организацији Команде америчких снага у Европи (УСЕУЦОМ). Извођењу вјежбе претходе четири планске конференције на којима учествују представници земаља чланица НАТО и ПзМ, као и представници земаља стратешких партнера.

Вјежба има за циљ испитивање рада уређаја телекомуникација и информатике у војне сврхе између земаља учесница вјежбе, како би се обезбиједила потребна техничка и људска интероперабилност.

Вјежба ,,Цомбинед Ендеавор 2009 биће одржана у септембру 2009. године у Босни и Херцеговини, Данској и Холандији, гдје ће учествовати и 8 припадника Војске Црне Горе.

У припремама за извођење вјежбе до сада су одржане три планске конференције, и то:

· 18-21 новембар 2008. Концептуална планска конференција, Сарајево, БиХ;

· 20-23 јануар 2009. Почетна планска конференција, Талин, Естонија;

· 21-24 април 2009. Средишња планска конференција, Сарајево, БиХ.

На четвртој, завршној Планској конференцији учествују представници 43 НАТО и ПзМ земље. На њој ће се размотрити параметри и тестови претходне три конференције и утврдити концепти вјежбе ,,Цомбинед Ендеавор 2009, а биће завршена у петак, 12. јуна.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?