Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бечићи: Излагање министра одбране Бора Вучинића на завршној Планској конференцији за вјежбу Цомбинед Ендеавор 2009

Објављено: 09.06.2009. 17:41 Аутор: Насловна страна
Поштовани учесници Конференције, уважене екселенције, даме и господо,

Изузетно ми је задовољство да вас поздравим и пожелим добродошлицу на отварању Завршне планске конференције која је организована поводом коначног усаглашавања тока вјежбе Цомбинед Ендеавоур `09.
Црна Гора је почаствована што може бити домаћин делегацијама више од 40 земаља и представницима НАТО-а, УС ЕУЦОМ-а и СЕЕБРИГ-а. Надам се да ће Ваш боравак у Црној Гори бити угодан, и да ће ваши утисци бити позитивни и са професионалног и са личног становишта.
Користим прилику да поновим да је Црна Гора чврсто опредијељена за што брже пуноправно чланство у НАТО, и кроз организацију овако значајне Конференције Црна Гора показује да је прилично одмакла у својим интегративним процесима.

У том циљу, желим да нагласим да је Црна Гора снажно посвећена регионалној сарадњи, да је развила пријатељске односе са свим државама у окружењу и да ту сарадњу види као неодвојив дио процеса европских и евроатлантских интеграција. Чврсто вјерујемо да цијели регион Западног Балкана има јасну европску будућност и потпуно смо посвећени остварењу тог циља.

Црна Гора је у кратком периоду од обнове своје државности, остварила значајне резултате у изградњи система одбране. Свјесни смо да пред нама стоје најзначајнији кораци које морамо реализовати на путу за пуно укључење у евроатлантске интеграције.
Након резултата посљедњих избора извјесно је да ће Црна Гора и у будућем периоду остати политички стабилна земља са даљим наставком економског развоја. Сматрамо да ће то на најбољи начин допринијети остварењу наших стратешких државних интереса као и појединачних интереса сваког грађанина.

С тим у вези, најважнији задатак нове Владе биће да, на темељу безбједносне, политичке и макроекономске стабилности, настави да развија амбијент за економски и демократски развој, који ће нас, уз рад на даљој изградњи система одбране квалификовати за пуноправно чланство у НАТО и ЕУ.

Сматрам да су и активности које се договарају на оваквим скуповима од велике помоћи у тим настојањима. Са друге стране, ова Конференција је доказ повјерења које нам је указано од стране наших партнера, као и потврда успјеха које смо до сада остварили по питању изградње капацитета Министарства одбране. Кроз организацију ове конференције, Црна Гора се показала као поуздан партнер који жели да да свој допринос активностима НАТО-а и партнерских земаља.

Подсјећам да су овој Конференцији претходиле двије конференције у Сарајеву и једна у Талину. Свјесни смо да је на овим конференцијама уложен велики труд и да је овај скуп још један корак у циљу што успјешнијег спровођења вјежбе Цомбинед Ендеавоур `09.

Ова вјежба представља веома важан сегмент у постизању интероперабилности партнерских држава у области телекомуникација.

Такође, ову Конференцију доживљавамо као прилику за интензивирање сарадње између земаља чланица и партнера, и њиховом што бржем приближавању пуноправном чланству у НАТО-у.

Увјерен сам да ће све присутне делегације дати значајан допринос раду Конференције и на тај начин омогућити остварење њених главних циљева.

Уз наду да ћете имати времена да се упознате са природним љепотама дијела наше обале, још једанпут желим вам успјешан и конструктиван рад, и пријатан боравак у Црној Гори.Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?