Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Београд: Делегација Војске Црне Горе учествује на ИИИ Конферецији начелника генералштабова балканских земаља

Објављено: 10.06.2009. 00:10 Аутор: Насловна страна
Делегација Војске Црне Горе, коју предводи начелник Генералштаба ВЦГ вицеадмирал Драган Самарџић, учествује на ИИИ Конферецији начелника генералштабова балканских земаља, која се у периоду од 08. до 10. јуна одржава у Београду.

Поред начелника генералштабова и делегација оружаних снага девет балканских земаља, Конференцији присуствују и командант Здружених савезничких снага адмирал Марк П. Фитзгералд и предсједавајући Војног Комитета Европске Уније генерал Хенри Бентегеат.

У свом уводном излагању, вицеадмирал Самарџић истакао је значај Конференције, као механизма за даље јачање регионалне безбједности и сарадње, а представљен је и пројекат Регионалног центра за обуку пилота хеликоптера као потврда тежње Министарства одбране и Војске Црне Горе за допринос регионалној сарадњи. Вицеадмирал Самарџић, такође, нагласио је потребу за разматрањем вишкова наоружања и муниције у региону као директног и индиректног узрока асиметричних пријетњи.

На маргинама Конференције, вицеадмирал Самарџић састао се са предсједавајућим Војног Комитета Европске Уније генералом Хенри Бентегеатом. Током сусрета, упознао је генерала Бентагета са актуелним реформама и активностима које Министарство одбране и Војска Црне Горе предузимају пружајући пуну подршку постизању стратешких националних циљева, учлањењу у НАТО и ЕУ. Генерал Бентагеат је поздравио напредак Црне Горе, истакавши да је веома битно истовремено напредовати на оба интеграциона пута. Такође, саговорници су се сагласили да је веома важно успоставити војну сарадњу између ЕУ и Црне Горе, на чему ће се у будуће интензивно радити.

Вице адмирал Драган Самарџић састао се и са начелником Генералштаба Војске Србије генерал пуковником Милојем Милетићем. Том приликом, разматрана су питања од обостраног интереса, са тежиштем на развијању и унапређењу билатералне војне сарадње.

Начелници генералштабова балканских земаља потврдили су спремност за даље промовисање добрих односа и унапређење регионалне сарадње, са циљем кооперативног одговора на савремене безбједносне изазове, ризике и пријетње. Истакнуто је да прво усвајање регионалне Процјене асиметричних пријетњи на Балкану представља чињеницу од историјског значаја.

Предвиђено је да сљедећа Конференција буде одржана у Букурешту 2010.године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?