Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор начелника Генералштаба ВЦГ вицеадмирала Драгана Самарџића на затварању завршне планске конференције за вјежбу Цомбинед Ендевоур 2009

Објављено: 12.06.2009. 21:30 Аутор: Насловна страна
Поштовани учесници Конференције, уважене екселенције, даме и господо,

Изузетно ми је задовољство да Вас поздравим у име Војске Црне Горе, која је један од организатора ове Конференције. За Војску Црне Горе, као и за цјелокупну државу, било је велико задовољство, али и одговорност, организовати Завршну планску конференцију, на којој је финализирано усаглашавање тока вјежбе ''ЦОМБИНЕД ЕНДЕАВОУР 2009''. Ово је до сада највећи скуп овог типа који смо организовали у Црној Гори и веома ми је драго што сам чуо од руководства вјежбе да је Конференција протекла успјешно.

Имајући у виду тематику којом се бави, вјежба Здружени напор је од великог значаја за партнерске државе, јер примјена истовјетних стандарда у комуникацијама је темељна за интероперабилност.

Као што је то истакао и министар Вучинић приликом отварања ове Конференције, циљ Црне Горе је да што прије постане чланица НАТО-а. Из тог разлога, Црна Гора улаже максималне напоре да испуни све обавезе у оквиру Партнерства за мир и тако покаже да је поуздан партнер. Војска Црне Горе је свјесна својих обавеза да достигне НАТО стандарде и да буде спремна да пружи свој допринос у колективном систему безбједности. Зато активно радимо на јачању оперативних способности наше Војске, прије свега кроз имплементацију реално одабраних Партнерских циљева.

Свакако, обука је основа напредовања сваке војске. Усвајање нових знања и стандарда није нимало лак процес и то је непрекидан ланац и у НАТО и у земљама Партнерства за мир. У свему томе, сарадња и помоћ партнера, размјена искустава, а посебно учешће у добро осмишљеним вјежбама као што је Здружени напор су круцијални.

Из тих разлога, ове а поготово идуће године Црна Гора ће бити домаћин бројних конференција, семинара и вјежби који ће захтијевати ванредно напрезање прије свега Министарства одбране и Војске Црне Горе. Међутим, са друге стране, то доноси велике бенефите, како за убрзану изградњу система одбране тако и за наш туризам и за нашу привреду.

Овом приликом, захваљујем се представницима свих државних институција Црне Горе, које су помогле Министарству одбране и Војсци у организацији овог скупа. Учесницима Конференције честитам на успјешно завршеном раду и желим им успјех на предстојећој вјежби у Бања Луци. Надам се да сте се угодно осјећали у Црној Гори и да сте успјели да уживате у љепотама нашег приморја. Успјели сте да видите само дио наших љепота, али сам сигуран да је и то довољно да вас, ваше породице и пријатеље поново доведе у Црну Гору.

Још једном вас све поздрављам, сигуран да ће вјежба ''ЦОМБИНЕД ЕНДЕАВОУР'' бити успјешна. Надам се да ћемо и убудуће сарађивати, а све у циљу јачања оперативних способности наших војски и изградње бољег и сигурнијег живота за грађане наших држава.

Хвала вам.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?