Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић уручио је Орден црногорске заставе првог степена начелнику Генералштаба Ратне Морнарице Републике Италије вицеадмиралу Паолу Ла Роси

Објављено: 18.06.2009. 00:37 Аутор: Насловна страна
На основу Указа Предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, министар одбране Боро Вучинић уручио је данас државно одликовање Орден црногорске заставе првог степена начелнику Генералштаба Ратне Морнарице Републике Италије вицеадмиралу Паолу Ла Роси, који борави у посјети Црној Гори.

Одликовање је вицеадмиралу Ла Роси додијељено за посебне заслуге у развијању пријатељских односа између морнарица Црне Горе и Републике Италије. На основу Закона о државним одликовањима и признањима, Орден црногорске заставе првог степена додјељује се за нарочите заслуге за Црну Гору.

Том приликом, министар Вучинић истакао је велико задовољство што је високо државно одликовање додијељено команданту италијанске Ратне морнарице, а посебно имајући у виду традиционално добре односе између двије државе. Такође, наглашена је важност регионалне сарадње, а посебно у оквиру АДРИОН иницијативе земаља Јадрана, као и у оквиру Виртуелног регионалног центра за поморски саобраћај (В-РМТЦ). Италијански гост пренио је спремност своје државе и Војске да помогне Црној Гори на њеном путу евроатлантских интеграција.

Током посјете, начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Смарџић, са командантом Морнарице ВЦГ капетаном бојног брода Рајком Булатовићем, разговарао је са вицеадмиралом Ла Росом о актуелним питањима безбједности на Средоземном мору, са посебним освртом на Јадранско море. Вицеадмирал Самарџић упознао је италијанског госта са стањем и плановима за модернизацију Морнарице ВЦГ. Такође, то је била прилика да разговарају о досадашњој сарадњи између двије морнарице, као и плановима за будућу сарадњу. Посебно је наглашен значај сарадње морнарица у оквиру АДРИОН иницијативе, као добром моделу регионалног повезивања. Саговорници су закључили да је неопходно наставити успјешну сарадњу у дијелу размјене информација о безбједности Јадранског мора.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?