Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава за медије

Објављено: 03.07.2009. 20:10 Аутор: Насловна страна
Упућивање припадника Војске Црне Горе у мировне мисије регулисано је Законом о мисијама, којим је прописано да војници учествују у мировној мисији искључиво на добровољној основи. Ни у једном тренутку тај принцип није доведен у питање. Војници који се тренутно обучавају за мировне операције одабрани су након што су исказали интересовање за учешће у мировним мисијама. Важно је нагласити да је приликом првог анкетирања припадника Војске Црне Горе, готово 30 одсто припадника или око 400 лица исказало интерес да учествује у мировним операцијама. Од тог броја, након спроведених процедура тестирања, одабрано је њих 85.
У међувремену, одређеном броју војника из јединице за мировне операције престала је служба у Војсци. Извјестан број је одустао од обуке због тога што нијесу могли поднијети физички напор, те због породичних прилика и личног здравственог стања, што је нормална појава и на шта смо унапријед рачунали. Тачно је да тренутно у јединици за мировне мисије има 63 припадника која се обучавају и то је више него довољно за задатак за који се јединица припрема. Стандард је да се за конкретан задатак у мисији припрема трећина више него што је предвиђено да се ангажује, а у конкретном случају број војника који се обучава далеко је већи од тог стандарда. Стога, нема никакве потребе да повећавамо бројно стање те јединице, иако свакодневно имамо захтјева за укључивање нових добровољаца. Такође, тачно је да је створен изузетно компактан, високомотивисан и веома обучен колектив који за веома кратко вријеме може завршити све припреме за конкретан задатак и распоредити се у мировну мисију ИСАФ у Авганистану.
Након усвајања одлуке Скупштине Црне Горе о упућивању јединице ВЦГ у ИСАФ приступиће се договарању конкретних споразума о свим питањима ангажовања те јединице, укључујући командовање, завршну обуку, правила ангажовања, логистике, транспорта и слично. Дакле, прије одлуке Скупштине то није могуће договорити, иако су многа питања у фази договарања са стратешким партнерима.
Зато недобронамјерне спекулације које се појављују у појединим медијима и паушалне и малициозне оцјене појединих дежурних критичара и бивших високих официра или команданата из ратних времена засигурно неће допринијети објективном информисању јавности о улози Војске у друштву и њеним међународним обавезама, а посебно њеној важној улози на путу евроатлантских интеграција наше земље.
Очигледно је да такве лоше поруке имају за циљ уношење конфузије у Војсци и што је још горе обесхрабривање њених припадника да буду дио важне и високопрофесионалне мисије. Упорним покушајима нарушавања кредибилитета институција државе, аутори или њихови саговорници, не воде рачуна о посљедицама њихових манипулација, прије свега по младе људе. И што је најгоре, таквих примјера ће се заиста мало наћи у свијету.
Није на одмет поновити оно што смо више пута истицали - мисија Војске је јасно дефинисана, а између осталог подразумијева и учешће у међународним операцијама. Циљ је изградња мирног и стабилног међународног амбијента, у оквиру којег Црна Гора једино може осигурати своју националну безбједност.
Исто тако, када је ријеч о осигурању, раније је саопштено да се разматра оптималан модел и да ће одлука о томе бити донијета благовремено након сагледавања свих релевантних искустава и околности. Сигурно је једно - сви припадници ВЦГ у међународним мисијама биће адекватно обезбијеђени, а што је и законом прописано. Износ дневне накнаде Влада ће, такође, благовремено утврдити и неће одступати од износа који је најављен, а који је еквивалент онога које исплаћују земље у окружењу.
Дакле, када је ријеч о упућивању наше јединице у мисију ИСАФ постоје јасни планови и сва питања биће благовремено дефинисана са чиме су упознати и сви припадниц ове јединице.

ПОРТПАРОЛ
Видак Латковић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?