Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црна Гора аплицирала за први степен учешћа у НАТО кодификационом систему

Објављено: 04.07.2009. 00:27 Аутор: Насловна страна
Генерални менаџер НАТО агенције за одржавање и снабдијевање - НАМСА Карл-Хејнц Мунзнер захвалио се министру одбране Бору Вучинићу на поднесеној апликацији Црне Горе за први степен учешћа у НАТО кодификационом систему кроз програм спонзорства Комитета АЦ/135 за кодификацију. Апликација је процесуирана, а потребно је да се све чланице Алијансе изјасне о њеном прихватању. Одлука о пријему очекује се на редовном састанку Комитета АЦ/135 који ће се одржати у септембру, када се очекује да Црна Гора добије званични национални код чиме би се сврстала у групу од преко 30 не-НАТО земаља које користе НАТО кодификациони систем НЦС.

Апликација је поднесена у априлу 2009. године, а Црна Гора је изабрала кодификацију као један од својих партнерских циљева и извршила неопходне припреме којим ће се стећи услови за непрекидност, сигурност и брзину у снабдијевању војном опремом и резервним дијеловима без обзира гдје су смјештене њене јединице. Успостављањем националног кодификационог бироа и укључивањем у НАТО кодификациони систем омогућава се употреба јединственог система идентификације, класификације и означавања материјалних средстава у ВЦГ, али и у цијелој националној логистици. НАТО кодификациони систем доноси корисницима многе предности јер се глобално примјењује и развија транспарентну базу; унапређује укључивањем података о средствима из земаља које нису у НАТО; прилагодјава податаке који су неопходни потребама Уједињених нација, користи најсавременије медије за дистрибуцију и измјену података медју корисницима система, уклучивање у развој отвореног техничког рјечника (еОТД) каталошких концепата оријентисаних ка комерцијалном свијету итд.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?