Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава помоћника министра одбране за материјалне ресурсе пуковника Рифета Косовца у вези са активностима на Војном полигону Праге

Објављено: 19.08.2009. 19:51 Аутор: Насловна страна
Када је ријеч о активностима на локацији Праге у близини Никшића, потребно је нагласити да је ријеч о дугогодишњем намјенском војном полигону. У конкретном случају, послије делаборације одређених врста убојних средстава преостале дијелове упаљача неопходно је уништити детонацијом. Ради се о веома малим количинама експлозива који не представља никакву опасност по околину. Уништавање оваквих средстава врши се на постојећем Војном полигону Праге, на којем се оваква уништавања врше више од 20 година. На овој локацији се налазе намјенски бункери и мјесто за паљење експлозива. С обзиром да се ради о малим количинама експлозивних средстава, не постоји никаква опасност по околно становништво, њихову имовину или животну средину. Најближе куће су на таквом растојану да су далеко од зоне опасности. Према важећим прописима на оваквим полигонима дозвољено је уништавање до 60 кг експлозива у једној фугаси.

Постојеће количине убојних средстава у складиштру Брезовик нису у таквом стању да тренутно постоји опасност од њихове самодетонације, али свако одуговлачење може створити ситуацију да једног дана та средства постану опасна за складиштење. Зато је неопходно стално радити на рјешавању овог проблема, а Министарство одбране, као носилац активности на уништавању вишкова наоружања и муниције у Црној Гори, у сарадњи са УНДП и ОЕБС, као и нашим стратешким партнером САД и другим међународним донаторима посвећено је рјешавању тог значајног безбједносног проблема.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?