Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Заједничка обука припадника планинских јединица оружаних снага Црне Горе, Грчке и Словеније

Објављено: 03.09.2009. 00:16 Аутор: Насловна страна
У оквиру заједничке обуке припадника Планинског батаљона Бригаде копнене војске и припадника оружаних снага Грчке и Словеније, данас је за представнике медија презентована обука у специфичним условима љети. Осим представника више медијских кућа из Црне Горе, презентацији обуке су присуствовали војни аташе Републике Грчке кбб Кристос Диплас и војни аташе Републике Словеније бриг. Раде Клисарич.

Планом сарадње Министарстава одбране Црне Горе, Републике Грчке и Републике Словеније, између осталих активности, предвиђена је заједничка обука припадника планинских јединица њихових оружаних снага. Успјешно је реализована обука тимова тих јединица на територији Општине Жабљак, на падинима Дурмитора, локација Пирлитор и у канјону ријеке Таре.

У протеклих неколико дана тежиште заједничке обуке било је на савладавању канјона и других препрека примјеном метода курирског прелаза, на активним спуштањима и пењањима уз коришћење фиксне инсталације и на коришћењу брзих водених токова за пребазирање јединице из једног рејона у други.

Припадници Планинског батаљона, од којих је дио и раније учествовао на обуци са припадницима планинских јединица Оружаних снага Аустрије и Словеније, у значајној су мјери унаприједили своје способности и вјештине. Досадашња искуства показују да је заједничка обука корисна са више аспеката и да Војска Црне Горе располаже завидним потенцијалима и ресурсима, те да је у правом смјеру орјентисала развој Планинског батаљона.

Територије општина на сјеверу Црне Горе пружају изузетне погодности за обуку планинских јединица. Припадници планинских јединица оружаних снага Републике Словеније и Републике Грчке активно су учествовали у обуци и исказали намјеру поновне посјете.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?