Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор амбасадора Велике Британије у Црној Гори, Кевина Лајна на свечаности обиљежавања 65. годишњице специјалне операције спасавања партизанских рањеника у Доњим Брезнима

Објављено: 04.09.2009. 22:00 Аутор: Насловна страна
Министре, и чланови Владе,

Господине Градоначелниче,

Драги пријатељи и колеге из дипломатског кора,

Поштовани гости,

Даме и господо,

Прије 65 година 22. августа 1944. године, веома значајан догађај одиграо се овдје у Брезни. Операција које се данас присјећамо није значила само евакуацију преживјелих, већ и спасавање њихових живота. Иако је оригинални план био британски, захваљујући раду Одјељења за специјалне операције, њихово извођење од стране Ваздушних снага са Балкана подразумијевало је мултинационални напор осам нација укључујући америчку, руску и југословенску посаду. У запрепашћујуће малом временском периоду, британске и партизанске снаге и локална заједница направили су писту за слијетање у овој долини, која је омогућила авионима типа Дакота да слете и евакуишу 1 000 повријеђених партизанских бораца и савезничке посаде. То је данас познато као слијетање Дакота. Храброст локалног становништва и припадника посада који су направили све ово остварљивим, не може се описати ријечима. Посебна ми је част да будем овдје у друштву неких од ветерана који живе да нам испричају своју причу, и мени је част да је један од ветерана догађаја, поручник авиације Филип Лаwсон, допутовао из Енглеске како би данас био са нама.

Даме и господо,

Када се присјећамо слијетања Дакота, морамо се осврнути на степен варварства који је задесио Европу у том периоду. Масовно губљење људских живота оставило је емотивне и политичке ожиљке. Присјећање на важне историјске догађаје је национална потреба у свакој модерној земљи, и не може бити наметнута од стране других. Али у данашњем свијету, када много бивших непријатеља сарађује за бољу будућност, морамо се присјетити Брезне, храбрости и патње свих учесника овог догађаја. Прошлост нам треба помоћи да изградимо што бољу будућност, избјегаваћи грешке и усмјеравајући се на универзалне вриједности. Ово треба да нам помогне да помиримо наше разлике. Црна Гора има дугу историју на коју је веома поносна. Оно што знамо данас о догађају из 1944. године обогаћује историју, и не смије бити заборављено. Овај догађај уједно потврђује и снажне везе које су постојале између Велике Британије и Црне Горе. Оне се и данас настављају. Уједињено Краљевство остаје посвећено намјери да Црној Гори помогне на путу њене евроатлантске будућности (мислећи на ЕУ и НАТО).

Даме и господо,

Желим да се захвалим на томе што сте данас овдје са нама, као и на драгоцјеној помоћи Министарства одбране за организацију овога што видите и онога што ћете видјети. Са британске стране желио бих да се захвалим свима у Црној Гори и у Уједињеном Краљевству, који су ентузијазмом и великодушношћу допринијели реализацији овог пројекта.

Споменик, који ће бити убрзо откривен од стране британске Амбасаде, служиће као стални подсјетник онога што се одиграло овдје у августу 1944. године. Позивам вас да посјетите изложбу фотографија овог догађаја која је постављена у школи у Брезни. Желим да нагласим да овај прелијепи регион Пиве има огроман потенцијал за дугорочан развој Црне Горе, и ми ћемо у наредном периоду размотрити и друге облике сарадње.

Хвала што сте дошли.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?