Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор министра одбране Бора Вучинића на свечаности обиљежавања 65. годишњице специјалне операције спасавања партизанских рањеника у Доњим Брезнима

Објављено: 04.09.2009. 22:08 Аутор: Насловна страна
Даме и господо, уважене екселенције,

Господине амбасадоре Лајне,

Задовољство ми је да вам се обратим на скупу који је организован поводом прославе 65-те годишњице евакуације рањеника са овог простора.

Овај догађај, који је, стиче се утисак, по мало неоправдано запостављен у историјској литератури, је прави примјер да се и најзахтјевнији планови и циљеви могу реализовати кроз велико залагање и заједнички напор.

Наиме, крајем августа 1944. године, кроз прегнуће Пивљана, али и свих учесника партизанског, народноослободилачког покрета који су се ту задесили, пољана на којој се сада налазимо, претворена је у писту. Овај локалитет су, за писту дужине од око 800, а ширине око 40 метара и за тадашње навигационе системе не баш најповољнијим положајем, као најпогоднију у том тренутку, изабрали генерал Радован Вукановић и шеф енглеске војне мисије, мајор Џон Рид.

Историјски записи показују да су размјере овог догађаја толике да су значајне и за данашње вријеме. Преко 80 савезничких авиона је, у једном дану, учествовало у евакуацији око 1000 рањеника и превезло их на сигурну територију. Можемо само замислити како је тог дана изгледало небо изнад Доње Брезне.

Али исто тако можемо само замислити и срећу и олакшање које су осјетили рањеници, од којих су многи били са најтежим повредама, када је постало извјесно да ће им се пружити одговарајућа њега. Споменик као симбол антифашизма, који ће се данас открити остаће трајан знак сјећања на овај догађај, посебну вриједност ће имати за оне који га још увијек памте, али и за потомке спасених рањеника и оних који су уз велике жртве и напоре оспособили терен како би се акција спасавања успјешно извела.

Даме и господо,

Данас смо чврсто увјерени да опредјељење Црне Горе за пуноправно чланство у НАТО и ЕУ најбоље доприноси остваривању тог заједничког циља. Реформе које спроводимо на свим пољима, већ су резултирале добијањем Упитника Европске комисије, а сигуран сам да ћемо брзо добити и Акциони план за чланство МАП, што практично значи статус кандидата за пуноправно чланство у НАТО.

Кроз подсјећање и обиљежавање оваквих догађаја јачамо свијест о неопходности сарадње са партнерима. Мале земље, нарочито имају потребу да користе предности те сарадње, што се врло добро показало и у догађају који данас обиљежавамо, стога смо захвални амбасади и нашим пријатељима из Велике Британије.

На крају, поновио бих оно што је добро познато, да само кроз правилно сагледавање прошлости можемо градити квалитетну будућност. Надам се да ће и данашњи скуп дати допринос да поуке прошлости боље схватимо, запамтимо и искористимо у циљу афирмације мира и демократског просперитета.


Хвала на пажњи.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?