Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничка изјава начелника генералштабова Америчко Јадранске повеље /24 септембар, 2009. Будва, Црна Гора/

Објављено: 24.09.2009. 22:27 Аутор: Насловна страна
Ми, начелници генералштабова војске Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Македоније и Црне Горе, окупљени данас 24. септембра 2009. године у Будви, Црна Гора, на 11. радној конференцији начелника генералштабова земаља потписница Америчко Јадранске повеље (А-5), понављамо нашу преданост за јачање сарадње у оквиру Америчко Јадранске иницијативе.

Желимо да се захвалимо Републици Србији, која учествује на Конференцији у статусу посматрача и гостима; Словенији и америчкој савезној држави Мејн на њиховом учешћу и жељи да са нама подијеле искуства, идеје и погледе по по питању теме Конференције.

Такође, захваљујемо УС ЕУЦОМ и ЈФЦ Напуљ на њиховом учешћу и континуираној подршци безбједносној интеграцији региона и рјешавању ризика, изазова и пријетњи, као заједничког интереса свих земаља.

Посебну захвалност дугујемо команданту УС ЕУЦОМ-а адмиралу Ј. Г. Ставридису, који је својим присуством додатно допринио значају Конференције.

Током Конференције размијенили смо виђења, искуства, очекивања и идеје о побољшању цивилно-војних способности земаља региона у припремама за одговор на хитне ситуације и у случају природних и других катастрофа.

Иако наше земље имају различите приступе по питању структуре и управљања организацијама за кризни менаџмент, суочавамо се са истовјетним изазовима. Заједнички смо закључили да војске региона требају да наставе да развијају оперативне способности за пружање подршке цивилним институцијама у слуачајевима природних и других катастрофа, интегришући све наше националне ресурсе и капацитете.

Такође, наглашен је приступ међусобне сарадње и пружања подршке у случају природних и других катаастрофа у региону, с обзиром да ни једна од земаља нема довољно капацитета да се сама избори са тим изазовом.

Као посебан безбједносни ризик издвојен је и разматран проблем рјешавања вишка наоружања и војне опреме, који оптерећује све земље региона.

Сагласни смо да и Америчко Јадранска повеља може послужити као значајан инструмент за рјешавање тог великог безбједносног ризика, посебно на нивоу регионалне сарадње и пружања помоћи угроженој земљи.


Договорено је да се сљедаћа, 12. по реду конференција начелника генералштабова земаља А5 одржи у Босни и Херцеговини.

Захваљујемо се Црној Гори за госпотпримство и суорганизацију 11. конференције начелника генералштабова земаља А5.

Потписано у Будви, 24. септембра 2009.

ЦХИЕФ ОФ ТХЕ ГЕНЕРАЛ СТАФФ
ОФ ТХЕ АЛБАНИАН АРМЕД ФОРЦЕС
Бригадиер Генерал
Максим Малај__________________________________

ЦХИЕФ ОФ ЈОИНТ СТАФФ
ОФ ТХЕ АРМЕД ФОРЦЕС ОФ БОСНИА
АНД ХЕРЗЕГОВИНА
Лиеутенант Генерал
Миладин Милојчић__________________________________

ЦХИЕФ ОФ ТХЕ ГЕНЕРАЛ СТАФФ
ОФ ТХЕ ЦРОАТИАН АРМЕД ФОРЦЕС
Генерал
Јосип Луцић ______________________________

ЦХИЕФ ОФ ТХЕ ГЕНЕРАЛ СТАФФ
ОФ ТХЕ АРМY ОФ ТХЕ РЕПУБЛИЦ
ОФ МАЦЕДОНИА
Лиеутенант Генерал
Мирослав Стојановски______________________________

ЦХИЕФ ОФ ТХЕ ГЕНЕРАЛ СТАФФ
ОФ ТХЕ АРМЕД ФОРЦЕС
ОФ МОНТЕНЕГРО
Вице Адмирал
Драган Самарџић_______________________________

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?