Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић разговарао са секретаром за одбрану Сједињених Америчких Држава Робертом Гејтсом

Објављено: 06.10.2009. 01:30 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић састао се данас са секретаром за одбрану Сједињених Америчких Држава Робертом Гејтсом, у оквиру вишедневне званичне посјете тој земљи.

Министар Вучинић истакао је важност одличне сарадње коју Црна Гора има са САД, као стратешким партнером у области одбране и војске и изразио захвалност на сталној подршци те земље. Он је упознао америчког домаћина са достигнутим степеном реформи система одбране у Црној Гори и припремама за упућивање војника у мировну мисију ИСАФ у Авганистану. Такође, истакао је велики значај који Црна Гора посвећује регионалној сарадњи и стабилности. Посебно је нагласио очекивање Црне Горе да у што скоријем периоду добије позив за Акциони план за чланство МАП, као важан корак на евроатлантском путу. Нагласио је веома важну подршку САД у рјешавању вишкова наоружања и муниције у Црној Гори, као једном од приоритетних проблема.

Амерички секретар Гејтс саопштио је да је Црна Гора примјер у региону, имајући у виду квалитет и динамику спроведених реформи и напредовања на путу ка чланству у НАТО. Такође, казао је да ће САД и даље снажно подржавати црногорске напоре на путу евроатлантских интеграција, а посебно је истакао подршку за што скорије добијање МАП-а. Амерички секретар саопштио је да његова земља преопзнаје и високо цијени напоре које је Црна Гора учинила на јачању регионалне стабилности, као и наше будуће учешће у ИСАФ мисији. Секретар Гејтс се посебно интересовао за наше виђење укупних прилика у региону.

Током дана, министар Вучинић имао је сусрет и са главним замјеником помоћника секретара за политичко-војна питања Стејт Дипартмента Томасом Кантрименом.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?