Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мејн био домаћин делегације из Црне Горе у Поинт Лоокоут, Блаине Хоусе

Објављено: 09.10.2009. 23:20 Аутор: Насловна страна
НОРТПОРТ. Делегација војних званичника из источно-европске државе Црне Горе посјетила је ове недјеље Поинт Лоокоут у Нортхпорт.

Према ријечима мајора Мицхаел Стеинбуцхел, координатора Државног партнерског програма Националне гарде државе Мејн, Министарство унутрашњих послова САД повезало је државне националне гарде са државама у развоју ,,како би им пружиле помоћ у процесу евроатлантских интеграција и њиховом евентуалном чланству у НАТО. Такође, истакао је да би то партнерство помогло тим државама на путу европских интеграција.

Агенција за управљање ванредним ситуацијама из Мејна била је домаћин Конференције о државној безбједности (Хомеланд Сецуритy Цонференце) у Поинт Лоокоут која је оџана од 07. до 08. окобра. Гувернер Џон Балдачи се, у четвртак, 08. октобра, састао са министром одбране Црне Горе Бором Вучинићем у Блаине Хоусе.

Током конференције, Стеинбуцхел је изразио очекивања да ће партнерство, које је почело 2006. године, довести до тјешње сарадње када је у питању размјена људства.

,,Недавно су чланову Морнаричке патроле Мејна боравили у Црној Гори како би помогли црногорској полицији и морнарици у тренинзима, упознавању и спровођењу граничних операција, казао је Стеинбуцхел.
,,Такође, очекујемо да ћемо имати прилику да се упознамо и са ситуацијом када је ријеч о животној средини, рекао је он. Стеинбуцхел је казао ће да експерти из Мејна помоћи својим колегама из Црне Горе у њиховим тежњама да повећању свијести грађана о животној средини и очувању културних знаменитости.
Црна Гора је била у саставу бивше Федералне Републике Југославије, а чланица је Уједињених нација. Има око 670 000 становника, а један од њених спољнополитичких циљева је чланство у Европској унији. Граничи се са Хрватском, Босном и Херцеговином, Србијом и Албанијом.

Бy Схломит Ауциелло
Тхе Хералд Газетте Репортер , ВИЛЛАГЕ СОУП,
хттп://кноx.виллагесоуп.цом/Говернмент/сторy.цфм?сторyИД=179021
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?