Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Начелник ГШ ВЦГ вицеадмирал Драган Самарџић посјетио јединицу ВЦГ за мировне мисије

Објављено: 29.10.2009. 21:28 Аутор: Насловна страна
Начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић обишао је данас припаднике првог контигента ВЦГ који ће бити упућен у мировну мисију ИСАФ у Авганистану.

Том приликом, извршио је смотру тима који ће током новембра учествовати на заједничкој обуци у Мађарској са припадницима тамошњег контигента са којима ће извршавати задатке у Авганистану.

Обраћајући се припадницима контигента, начелник Генералштаба посебно је истакао:
Данас обиљежавамо завршетак индивидуалне обуке коју смо почели августа прошле године у касарни у Даниловграду. Тада смо пред собом имали јасну орјентацију и одлучну намјеру да се суочимо са задатком који је за нас био више од изазова. Од тада сте иза себе оставили бројне претрчане и маршом савладане километре, на хиљаде комада утрошене муниције, бројна заустављања и претресе на импровизованим пунктовима моделованих база, дане ишчекивања одговора на питање хоћу ли ући у ужи избор.

Желим да обиљежимо данашњим стројем и период који је испред нас. Желим да га најавим и да га представим као вријеме у којем ће опет црногорски војник бити амбасадор Црне Горе у свијету. Сигуран сам да смо сви свјесни чињенице колико је важно за најмлађу чланицу Уједињених нација да њена мисија поново успије. Први пут је успјела далеке 1897. године учешћем црногорских снага у очувању мира на Криту.

Пред вама је задатак заједничке обуке са војницима мађарског контигента са којим ћете у бази Панонија у Авганистану вршити заштиту провинцијског реконструкцијског тима. Знам да међу нама нема војника који не разумије колико је безбједност важан задатак и колико је то битан услов да други задаци буду извршени. Ја овај задатак разумијем и као израз повјерења нашег партнера, Републике Мађарске.

Очекујем од свих вас да унаприједите своја знања. Да се са обуке вратите и способнији и спремнији за изазове који вас очекују. Генералштаб Војске Црне Горе и Министарство одбране стоје вам на располагању за сваку помоћ а посебно за помоћ вашим породицама. Пренесите им да увијек на то могу да рачунају.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?