Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Будва: Иницијална планска конференција за међународну медицинску вјежбу "МЕДЦЕУР 2010" свечано отворена данас у Будви

Објављено: 03.11.2009. 22:56 Аутор: Насловна страна
Иницијална планска конференција за међународну медицинску вјежбу "МЕДЦЕУР 2010" свечано је отворена данас у Будви.

Прву од три планске конференције отворио је начелник Штаба Генералштаба Војске Црне Горе генерал-мајор Драган Милосављевић који је подсјетио да је једна од мисија ВЦГ помоћ цивилним структурама код природних и вјештачких катастрофа.

"Најбољи начин да изградимо капацитете за одговор на кризне ситуације видимо кроз учешће у вјежбама са партнерима. Вјежба МЕДЦЕУР је најбољи примјер за то", поручио је генерал Милосављевић.

Он је казао да је организација велике вјежбе свакако велики изазов за наш систем одбране и представљаће крупан догађај и приоритет у сљедећој години, додавши да ће вјежба "МЕДЦЕУР 2010" бити и одлична прилика да провјеримо и побољшамо међуресорско планирање и цивилно-војну сарадњу која је, како је закључио, у кризном менаџменту од велике важности.

МЕДЦЕУР (Медицал Траининг Еxерцисе ин Централ анд Еаст Еуропе) је мултинационална војно-медицинска вјежба која има за циљ да, у духу сарадње Партнерства за мир, унаприједи капацитете, обуку и способност заједничког дјеловања у ванредним ситуцијама, провјери спремност медицинских тимова и допринесе развијању разумијевања и партнерства земаља учесница. Вјежбу организује Команда америчких снага за Европу УСЕУЦОМ, уз подршку земље домаћина. Вјежба "МЕДЦЕУР 2010" биће реализована у Црној Гори током септембра наредне године. Учесници вјежбе су Јерменија, Азербејџан, Босна и Херцеговина Македонија, Молдавија, Црна Гора, Србија, Украјина и САД. Вјежба ће бити релизована током двије седмице и подијељена је на два дијела академски и практични, а сценарио вјежбе за наредну годину је ванредна ситуација земљотреса, поплаве и хемијске катастрофе. Након иницијалне, током наредне године, биће организована главна и завршна планска конференција, као и више припремних радионица и састанака.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?