Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић учествовао је на састанку министара одбране земаља чланица Америчко - јадранске повеље (А5) у Сарајеву

Објављено: 18.11.2009. 18:54 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић учествовао је на састанку министара одбране земаља чланица Америчко - јадранске повеље (А5) који је одржан данас у Сарајеву.Теме скупа у Сарајеву, биле су евроатлантске интеграције И регионална сарадња.
У обраћању, министар Вучинић поновио је став да је укључење у европске и евроатлантске интеграције стратешко опредјељење Црне Горе.
"Из тог разлога је чланство у Повељи за нас од посебног значаја. Искуства држава чланица у стварању функционалног система одбране, способног да одговори на савремене безбједносне изазове су за нас драгоцјена.", истакао је црногорски министар.
Он је истакао увјерење да ће чланство у А5 убрзати пут Црне Горе ка пуноправном чланству у НАТО-у, као и да је данас одржани састанак доказ заједничке посвећености јачању евроатлантске заједнице. Министар Вучинић је казао да је Црна Гора јасно опредијељена за јачање добросусједских односа и регионалне сарадње, што је евидентно и у области одбране.
"Црна Гора је свјесна да је НАТО као безбједносни оквир, односно систем колективне безбједности, најбољи гарант за мир и стабилност у региону и шире.", казао је он.
Подсјећајући на достигнуте реазултате у реформи система одбране, министар Вучинић је истакао увјерење да ће Црна Гора ускоро добити позив за Акциони план за чланство - МАП. Такође, говорио је и о припремама црногорских војника за упућивање у мировну мисију у Авганистану - ИСАФ.
Учесници данашње конференције, у својим обраћањима изразили су јасну подршку што скоријем уласку Црне Горе и Босне и Херцеговине у МАП. Министарски састанак резултирао потписивањем је заједничке изјаве о регинаној сарадњи.
На маргинама скупа, министар одбране разговарао је са свим шефовима делегација земаља учесница.
Састанку су присуствовали министри одбране Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Србије и Словеније, замјеник Секретара за одбрану САД Александер Версбоу, као и замјеници министара одбране Хрватске и Албаније
Америчко-јадранску повељу потписали су министри иностраних послова САД, Хрватске, Македоније и Албаније 2003. године у Тирани. Циљ ове иницијативе је јачање регионалне сарадње, безбједности и стабилности, као предуслова за што брже укључивање у евроатлантске интеграције. Црна Гора и Босна и Херцеговина примљене су у пуноправно чланство 4. децембра 2008. године, док Србија има стаус посматрача.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?