Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Берлин: Одржана Конференција нечелника генералштабова земаља учесница у мисији ИСАФ Регионална команда Сјевер

Објављено: 24.11.2009. 21:42 Аутор: Насловна страна
Начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић учествовао је на Конференцији начелника генералштабова оружаних снага земаља, досадашњих и будућих, учесница у мисији ИСАФ - Регионална команда Сјевер, која је одржана 23. и 24. новембра 2009. године у Берлину.

Домаћин конференције био је генерални инспектор Бундесвера (начелник Генералштаба Оружаних снага СР Њемачке) генерал Волфганг Шнајдерхан, а били су присутни највиши војни представници СР Њемачке, Норвешке, Шведске, Мађарске, Јерменије, Монголије, Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Белгије, Финске, Италије, Латвије, Турске, као и представници команде НАТО.

На конференцији су, након уводног излагања генерала Шнајдерхана, а потом кроз презентације и дискусију, изнесена виђења досадашњих достигнућа у мисији ИСАФ-РК Сјевер и размотрени начини за унапређење коалиционог дјеловања на плану опште стабилизације безбједносне ситуације, даље изградње мира и стварања основних услова за нормалан живот локалног становништва у том дијелу Авганистана.

Учесницима конференције обратио се министар одбране СР Њемачке Карл-Теодор Гутенберг који се захвалио свим земљама које својим снагама партиципирају у мисији ИСАФ. Истакао је да је кључ успјеха мисије обука припадника Авганистанске националне армије и Авганистанске националне полиције, као и пренос надлежности и одговорности за безбједност Авганистана на те структуре, уз истовремено развијање цивилних структура власти.

Позив начелнику Генералштаба ВЦГ да пуноправно учествује на конференцији знак је посебног уважавања наше земље и успостављања пуноправног партнерског односа на том интеграционом пољу.

Вицеадмирал Самарџић је учеснике конференције упознао са предузетим активностима за упућивање припадника ВЦГ у мисију ИСАФ, као и будућим плановима у вези са учешћем наших снага.

Он је, поред сусрета са учесницима конференције, имао посебан сусрет са начелником Генералштаба Оружаних снага Мађарске генералом Томбол Ласлом и том приликом су разговарали о заједничком учешћу у мисији ИСАФ.

Мађарски начелник Генералштаба рекао је да ће, с обзиром да је у току завршна вјежба мађарско-црногорског контигента у тренинг центру у Таборфалви у Мађарској, сјутра обићи припаднике црногорске војске. Вицеадмирал Самарџић и генерал Томбол договорили су да заједно посјете базу Пол-е-Комри у прољеће наредне године.

Главна порука конференције јесте да је потребно појачати напоре свих коалиционих снага, заједно са субјектима у Авганистану, како би грађани и власти те земље што прије изградиле институционалне и друге капацитете за мир и развој. На том плану посебно је потенциран значај елиминисања националних ограничења снага коалиционих партнера у употреби снага, потреба за већим ангажовањем хеликоптера за транспорт и медицинску евакуацију, као и ангажовање већег броја цивилних стручњака различитих профила, који би се ангажовали у изградњи институција система и унапређењу животног стандарда.

На конференцији је подржана почетна процјена безбједносне ситуације у Авганистану, нови командант мисије ИСАФ генерал Мекристал, као и иницијатива Британије, Њемачке и Француске за организацију међународне конференције посвјећеној Авганистану која ће бити одржана почетком наредне године у Лондону.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?