Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор министра одбране поводом организације војне вјежбе за амбасадоре и војне аташее Ваздухопловна база, Голубовци, 25. новембар 2009. године

Објављено: 25.11.2009. 22:34 Аутор: Насловна страна
Говор министра одбране
поводом организације војне вјежбе
за амбасадоре и војне аташее
Ваздухопловна база, Голубовци, 25. 11. 2009. г.

Екселенције, уважени гости, представници медија, даме и господо,

Желим вам добродошлицу и захваљујем се на вашем присуству на показној вјежби Присилно заустављање конвоја засједом, са захтјевом за евакуацију и ваздушну подршку.

Кроз ову вјежбу сагледаћете припремљеност и увјежбаност јединице Војске Црне Горе, која ће бити упућена у ИСАФ мисију у Авганистану.

Пилоти Ваздухопловне базе Војске Црне Горе, са просјечним налетом од 1.500 часова, на данашњој показној вјежби представиће своје вјештине и способности.

Такође, имаћете прилику и да видите дио нових средстава и војне опреме које користи Војска Црне Горе.

Напомињем, да је Скупштина Црне Горе у јулу мјесецу ове године донијела одлуке о упућивању припадника Војске Црне Горе у мисију ИСАФ у Авганистану, УНМИЛ у Либерији и ЕУ НАВФОР-АТАЛАНТА у Сомалију.

У извршавању ових одлука, у Војсци Црне Горе врше се интензивне припреме за упућивање њених припадника у наведене мисије.

Већ се у Центру за обуку у Мађарској налази контингент црногорских војника који ће први бити упућен у мисију ИСАФ у Авганистану. Данашњу вјежбу изводе припадници јединице предвиђени за упућивање у другу ротацију, а сама вјежба представља дио тих припрема, па ће нам ваша запажања и сугестије бити од посебне важности.

Вјежба представља оригиналан сценарио, настао на основу искустава припадника оружаних снага партнерских земаља који су учествовали у мисији ИСАФ, и представља један од обавезних видова обуке припадника Војске предвиђених за учешће у овој мисији.

И овом приликом бих поновио чврсту ријешеност и опредијељеност Црне Горе за пуноправно чланство у НАТО. У том циљу, Црна Гора је испунила велики број својих обавеза и као резултат тога очекујемо позитивну одлуку са министарског састанка Сјеверноатлантског савјета, почетком децембра ове године, за добијање статуса земље кандидата за чланство у НАТО, тј. позива у МАП.

Још једном вам се захваљујем на присуству и позивам вас да погледамо вјежбу.
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?