Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црна Гора постала члан НАТО кодификационог система

Објављено: 27.11.2009. 17:50 Аутор: Насловна страна
Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе пуковник Рифет Косовац потписао је споразум са предсједавајућим НАТО Групе националних директора за кодификацију Џорџом Бондом о уласку Црне Горе у НАТО кодификациони систем.

Споразумом наша земља добија први ниво спонзорства НАТО Комитета АЦ/135 за кодификацију којим се олакшава прихватање НАТО кодификационог система, тренутно најнапреднијег система номенклатуре материјалних средстава. На тај начин Црна Гора добија свој национални бројчани код 77 и словну ознаку ВХ, а Министарство одбране, са Одсјеком за стандардизацију и кодификацију, ауторизује се као Национални кодификациони биро.

Произвођачи из Црне Горе биће препознати по ознаци А***W. Спонзорство на првом нивоу, такође омогућава нашој земљи приступ свим информацијама у бази података са преко 16 милиона ставки, 1,4 милиона произвођача, 22 милиона регистрованих корисника, те могућност склапања билатералних споразума за почетно обављање кодификационих послова до стицања способности за самосталан рад.

Апликација за улазак у НАТО кодификациони систем је поднесена 21.03.2009. године писмом у коме министар одбране БороВучинић наглашава да Црна Гора препознаје НАТО кодификациони систем као изванредан алат за номенклатуру и повећање интероперабилности у логистици и сарадњи међу оружаним снагама. Након тога одговорено је на упитник са питањима која су имала за циљ да се презентује слика о логистичком систему у Војсци Црне Горе и докаже да су створени неопходни услови за успостављање НАТО система кодификације. Септембарским састанком НАТО Комитета АЦ/135 одговори су прихваћени и све чланице НАТО сложиле су се да се прихвати апликација Црне Горе. Тиме се завршава прва фаза једног од циљева у Партнерству за мир. Потпуно прихватање НАТО кодификационог система од стране Црне Горе се планира по уласку у НАТО.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?