Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање министра одбране Бора Вучинића на Сједици одбора за безбједност и одбрану скупштине Црне Горе

Објављено: 30.11.2009. 23:46 Аутор: Насловна страна
Излагање министра одбране Бора Вучинића на Сједици одбора за безбједност и одбрану скупштине Црне Горе
30.11.2009.

Господине предсједниче, господо посланици и представници медија,

Одлуком Скупштине Црне Горе о упућивању припадника Војске Црне Горе у мировну мисију Уједињених нација опредијељено је да се у мировну мисију ИСАФ у Авганистану упути до 40 припадника Војске Црне Горе, уз могућност ротације.

Министарство одбране је правовремено, у складу са Уставом Црне Горе, опредјелјенјима из Стратегије националне безбједности, Стратегије одбране и одлуке Скупштине предузело мјере како би се упућивање припадника Војске Црне Горе у мисију ИСАФ заснивало, поред осталог, и на реалним сазнањима о условима у Авганистану. Трочлани тим из састава Војске Црне Горе је у јулу 2008. године боравио у Авганистану и обишао управо оне просторе и базе за које је процијењено да су што мање ризични, а тиме и нешто повољнији, за ангажовање црногорских војника. У склопу припрема за упућивање црногорског контингента у наведену мисију, почетком октобра ове године у бази "Панонија", у мјесту Полy е Кхомри, боравио је тим Војске Црне Горе.

Избор државе у саставу чијег контингента ће учествовати припадници Војске Црне Горе заснивао се на извјештају тима Војске Црне Горе (извиђање које је реализовано у јулу 2008. године) и информација које смо имали, искуствима партнерских земаља, посебно земаља у региону, и процијењених безбједносних ризика. Приликом избора рејона руководили смо се принципом да наша јединица (с обзиром на недостатак искуства), буде ангажована у што је могуће мање ризичном рејону и на мање ризичном задатку. Регионална команда Сјевер налази се под командом њемачког контигента. Основни задатак ове регионалне команде је помоћ Влади и народу Авганистана у успостављању и одржавању сигурног и безбједног окружења и на тај начин стварања услова за обнову и развој земље.

Избор да се црногорски контингент ангажује у бази Панонија у Полy е Кхомрију, у саставу мађарског Провинцијског реконструкцијског тима, јесте чињеница да су оружане снаге Републике Мађарске, преузевши 2006. године водећу улогу у овом подручју, исказале одлучну намјеру развоја пројеката помоћи Авганистану. Поред оружаних снага на тим пројектима су укључена и друга министарства Владе Републике Мађарске.

До сада није било оружаних напада на базу "Панонија", а само у неколико наврата су терористичке снаге испољиле дејство у овој покрајини и то претежно према војницима авганистанске националне армије и полиције.

Пјешадијски вод, састава 25 припадника, у мисији ИСАФ биће ангажован на стационарном обезбјеђењу базе "Панонија" у граду Полy е Кхомри, и ући ће у састав мађарске пјешадијске чете за обезбјеђење базе.

Трочлани медицински тим пружаће медицинску заштиту у бази "Панонија" лицима која су у њој запослена, док ће два штабна официра у бази "Мармал" бити ангажована на оперативним пословима и то на дужностима референата у одјељењима за психолошке и информационе операције у Штабу Региналне команде Сјевер.

Након Одлуке Скупштине, упутио сам писмо генералном секретару НАТО-а Андресу Расмунсену, којим сам га упознао са декларисаним снагама за ИСАФ мисију. Писмо сличне садржине упутио је и начелник Генералштаба Војске Црне Горе команданту НАТО снага, адмиралу Ставридису. Тиме је практично започета званична процедура признавања Црне Горе као земље изван НАТО савеза која учествује у НАТО-вођеној операцији ИСАФ Авганистан.

Након препоруке Војног комитета НАТО, на састанку НАЦ-а усвојен је Меморандум којим је Црној Гори признат статус потенцијалне земље контрибутера у операцији ИСАФ.

У даљем поступку добијања статуса земље контрибутера, потребно је да начелник Генералштаба Оружаних снага Мађарске упути писмо команданту НАТО-а о способности наше јединице, након чега слиједи потписивање Споразума са НАТО о преносу надлежности у командовању и финансирању.

Напомињем, да је цјелокупан поступак веома захтјеван и да обично траје 4 6 мјесеци.

Имајући у виду да је наша јединица прије пар дана завршила обуку у Мађарској, да је начелник Генералштаба оружаних снага Мађарске присуствовао завршној вјежби, при чему се веома похвално изразио о спремности наших војника, очекујемо да ће се процес признавања земље контрибутера од стране НАТО-а завршити до краја године.

Планом упућивања предвиђено је да контингент буде упућен у мисију крајем фебруара или почетком марта наредне године. Тачан датум зависиће од координације активности стратегијског транспорта до Авганистана, што је у надлежности Савезног министарства одбране Њемачке.

Увјерен сам да ћемо и прије тог датума у потпуности завршити све предвиђене активности, те да ће наши војници обучени и опремљени преузети дужност у мисију ИСАФ. Уосталом, то је приоритетан задатак цјелокупног Министарства одбране.

Такође, напомињем да је Предлогом закона о буџету, којег је прошле седмице утврдила Влада Црне Горе, у потпуности предвиђено финансирање мировне мисије ИСАФ.

Поштована господо,

Учешће у мултинационалним операцијама постао је све значајнији елемент спољне политике многих држава и представља нови садржај међународне сарадње и укључивања државе у међународне интеграционе процесе. Познато вам је да функционална структура Војске Црне Горе омогућава да њени потенцијали буду ангажовани у мисијама под мандатом међународних организација. Припремом декларисаних снага и учешћем у НАТО процедури створени су услови да и Војска Црне Горе буде значајан елемент њене спољне политике.

Код припадника црногорског контингента очигледан је осјећај части и поноса што ће представљати Црну Гору и послије много година и деценија бити раме уз раме са припадницима оружаних снага развијених земаља, пружати помоћ другима, и у коначном, што ће бити у прилици да значајно унаприједе своје способности и даље развијају своју војничку каријеру.

Са детаљима припрема, обуке, опремања и финансирања упознаће Вас начелник Генералштаба, вицеадмирал Драган Самарџић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?