Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ИНСПЕКТОРА РАДА ЗА ПЕРИОД 1.01.2008 ДО 1.05. 2008 ГОДИНЕ

Објављено: 16.05.2008. 20:59 Аутор: Насловна страна
Инспектори рада, организационо распоређени у сектору за радне односе Министарства здравља рада и социјалног старања у прва четири мјесеца ове године извршили су 2599 инспекцијска прегледа.Територијално је инспекција рада распоређена у осам подручних јединица а њихова надлежност је читава територија Црне Горе.Присутна је појава да инспекцију рада напуштају кадрови ,што није особеност само ове инспекције већ цијеле управе а због лошег економског положаја запослених у управи.Ова појава отежава рад инспекције ,јер тренутно у четири општине у којима према акту о систематизацији постоје утврђена радна мјеста инспектора ,нема распоређених инспектора ,на поновљене огласе не јављају се лица која испуњавају услове да буду распоређени на радно мјесто инспектора рада.
И поред ове констатације о недовољном броју инспектора рада, ови инспектори извршавају веома амбициозан план рада,а приоритет овој инспекцији је контрола по иницијативама и сузбијање рада на црно.
Током овог извјештајног периода поднесено је 180 иницијатива за вршење инспекцијског прегледа, све иницијативе су биле основане,па је укупно у овом периоду утврђено 1155неправилности.Због утврђених неправилности изречено је 69 забрана рада.донесено је 192 рјешења за отклањање неправилности затим је са 409 указивања наложено отлклањање неправилности,изречено је 759 мандатних казни на лицу мјеста у укупном износу од 124.235,00 еура поднесена је 1 кривична и 68 прекршајне пријаве.По налогу инспектора рада уплаћено је на име доприноса за пензијско и ин валидско осигурање 718.246,30еура .
Иницијативе за вршење инспекцијског прегледа поднесене овој инспекцији углавном се односе на престанак радног односа запослених који су били у радном односу на одређено вријеме.Надзором инспектора рада утврђено је да запослени код послодавца ,сходно статусу запослења, одређено или неодређено вријеме имају потпуно различит третман у погледу корпуса права која остварују по основу рада. Законом о раду је децидно утврђено да запослени који је закључио уговор о раду на одређено вријеме има иста права,обавезе и одговорности из рада и по основу рада као и запослени који је закључио уговор о раду на неодређено вријеме.Право на годишњи одмор и регрес као право изведено из овог права, је најчешће ускраћено право запосленим.Ова права запослени остварују сразмјерно времену проведеном на раду.
Затим потребно је нагласити да послодавци избјегавају да уруче запосленом обрачун зараде ,што је Законом о раду утврђено као прекршај за послодавца.
Закључак ове инспекције је да дио ускраћених права запослених је последица неинформисаности како запослених тако и послодаваца.Информације о правима и обавезама и послодавци и заспослени добију од ове инспекције али се и једни идруги инспекцији обраћају само у случају спора.
Како инспекција рада има недовољан број извршилаца приоритет имају контроле са већим бројем запослених како би већи број запослених био обухваћен контролом ове инспекције ,наравно уз поштовање законских рокова за провођење надзора по иницијативи.
Приватни хотели и градилишта тренутно ангажују велики број запослених а то је уз трговину област гје се контролама ове инспекције најчешће евидентира рад на црно.Посебан проблем овој инспекцији представља велики број нерезидентних физичких лица која су ангажована прије свега на градилиштима којих у последњој години се отвара енормно велики број. .Стање на градилиштима се дневно мијења ,присутан је велики број извођача и подизвођача, који након што заврше дио посла на једно градилиште селе се на друго у истој или другој нарочито у приморским општинама.Ово не би био проблем да ова инспекција има довољан број инспектора и да је технички добро опремљена (30 инспектора рада у Црној Гори на располагању има 7лада старости преко 5година).
Битно је истаћи да је резултат рада ове инспекције и чињеница да је током прва четири мјесеца евидентирано углавном на градилиштима 23724 нерезидентних физичких лица а Заводу за запошљавање по основу нерезидентне таксе уплаћено је 1.031.010,00еура .
Ткође је последица, односно резултат рада ове инспекције и број лица која су пријављена на обавезно социјално осигурање а током прва три мјесеца ове године на обавезно социјално осигурање пријављено је 11488 лица( ово је податак без марта мјесеца)
Потребно је нагласити да се као посебни извјештаји о раду ове инспекције евидентирају извршене контроле на територији општине Даниловград и градских општина Тузи и Голубовци које теритиријално припадају подгоричкој подручној јединици инспекције рада, како би имали бољи преглед стања радних односа у њима.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?