Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Института за јавно здравље поводом текстова који су до 23.07. 2008. године објављени у дневним црногорским листовима: Дан, Вијести и Република о смрти, услијед акутне менингококне сепсе, 14- мјесечног дјетета из Тивта и

Објављено: 23.07.2008. 21:39 Аутор: Насловна страна
Због некоректног извјештавања наведених медија и стварања опште атмосфере да се у јавност могу изнијети било какви медицински подаци о пацијентима, услијед дезинформисања појединаца и јавности, као и због узбуњивања јавности изношењем нетачних и неистинитих података, принуђен сам да се, у своје име и име Института за јавно здравље, обратим на овај начин и изнесем чињенице. Сматрам да јавност у Црној Гори треба да буде увијек истинито информисана и упућена у то да Институт за јавно здравље ради у складу са струком и законом и да у јавност износи само провјерене и истините чињенице, а све у циљу очувања и унапређења здравља, превенције и сузбијања болести.

Намјера овог саопштења је и да изношењем чињеница пробамо утицати на уређивачку политику медија и упутити их на коректно и истинито извјештавање. Наглашавамо да се овај наш протест не односи на све медије, већ само на оне који су злоупотријебили информације, изнијели неистине и прекршили кодекс новинарске професије.

Износимо чињенице:

Према Међународној класификацији болести, коју је усвојила Свјетска здравствена организација (СЗО) на 43. сједници 17. маја 1990., са ступањем на снагу 01.01.1993. године, када је постала обавезна за све чланице СЗО, као и њеној Десетој ревизији из 1977. године која је данас у примјени у свим земљама чланицама СЗО, па и код нас, инфекције менингококом дијеле се у осам различитих дијагноза, односно болести:

А39.0 Запаљење можданица узроковано менингококом
А39.1 Синдром Wатерхоусе Фридерицхсен
А39.2 Акутна сепса тровање узроковано менингококом
А39.3 Хронична сепса - тровање узроковано менингококом
А39.4 Сепса тровање менингококом, неозначено
А39.5 Болест срца узрокована менингококом
А39.8 Друге инфекције изазване менингококом
А39.9 Инфекција изазувана менингококом, неозначена

У Пријави обољења - смрти од заразне болести, која је у Институт за јавно здравље добијена 16.07. 2008. године, за дијете о којем је било ријечи у наведеним медијима, налази се дијагноза А39.2 - Менингококна сепса ацута, што свакако није исто што и менингококни менингитис. Из тог разлога смо тврдили, а и сада се држимо дате тврдње, да се није радило о менингитису и да наведено обољење нема никакве везе са вирусним менингитисима.

Оно што посебно желимо да истакнемо, а у чему је суштина разлике између менингококног менингитиса и менингококне сепсе, јесте да је смртност код менингококног менингитиса између 8 и 15%, а код менингококне сепсе преко 50% (реф. Хеyманн ДЛ. Цонтрол оф Цоммуницабле Дисеасес Мануал, 18тх Ед, 2004.).
Да је дијете обољело од менингококног менингитиса, оно би данас највјероватније било живо. На жалост, радило се о сепси, гдје се, уз све напоре здравственог особља и примјену антибиотика, у више од половине случајева не може помоћи.

Шта су уредници и новинари, као и неидентификовани угледни љекар на кога се позива један од новинара, наведеним текстовима хтјели да постигну, остављамо да просуди јавност и читаоци, али плашимо се да је то урађено само у циљу стварања сензације и повећања продаје наведених медија.

Посебно желимо да свим становницима Црне Горе и гостима који у њу долазе поручимо да у Институту увијек могу добити провјерене, правовремене и ваљане информације и савјете за све јавноздравствене проблеме који су од њиховог интереса. Такође, то важи и за све заинтересоване и коректне новинаре.





Д И Р Е К Т О Р
др Бобан Мугоша




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?