Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана ИИ редовна сједница Социјалног савјета

Објављено: 13.12.2008. 00:30 Аутор: Насловна страна
На јучерашњој сједници Социјалног савјета Црне Горе, чланови тог тијела расправљали су о утицају свјетске финансијске кризе на Црногорску привреду и мјере које треба предузети на заштити домаћих предузећа и избјегавање штетних посљедица. На сједници је закључено да треба формирати радну групу од представника социјланих партнера (Владе, Уније послодаваца и Савјета синдиката Црне Горе) која ће предложити анализу и мјере у циљу рјешавања проблема глобалне економске кризе. Закључено је и да треба донијети пројектни задатак по свим секторима утицаја глобалне економске кризе како би на тај начин радна група имала показатеље и мјере да приступи детаљној анализи како би могла дати препоруку, са предложеним мјерама како се да се на најабољи начин ублажи утицај глобалне економске кризе.

Предсједник Социјалног савјета Црне Горе, министар здавља, рада и социјалног старања, Миодраг Радуновић казао је да без обзира на талас кризе који ће неминовно захватити и Црну Гору, Влада Црне Горе је у претходном периоду ипак направила значајне кораке. Он је казао да послије низа тешких година, у овој години забиљежен је значајан раст запослених. Према његовим ријечима то је резултат мјера које је спроводила Влада у сарадњи Завода за запошљавање и социјалних партнера (пројектима преквалификације и доквалификације радне снаге, регулатива, повезивањем радног стажа) како би се превазишао раскорак између понуде и потражње на тржишту рада. Глобална економска криза како је казао Радуновић неће мимоићи ни Црну Гору а у којој мјери, знаће се у наредној години. Претпостављам да ће доћи до гашења неких радних мјеста али како је казао министар морамо бити спремни да дочекамо ту категорију људи, да их преквалификујемо, покушамо им наћи други посао или их на неки начин социјално збринути с обзиром на то да према закону и послодавац и запослени имају обавезу плаћања осигурања од незапослености. Осим тога, то је и морална обавеза државе уз пуну сарадњу социјалних партнера. У овом тренутку, како је казао министар, од изузетног је значаја пронаћи ако не оптимална онда бар најмање болна рјешења. Треба пажљиво размислити о плановима и активностима у наредној години и јасно сагледати реалну ситуацију. Радуновић је поручио да морамо бити свјесни, креативни и добро информисани како би на најмање болан начин, ублажили посљедице.

Представници Уније послодаваца су на сједници истакли да треба са већом пажњом и енергијом посветити се економској кризи. Предложили су да се у најкраћем року направи социјални споразум, на бипартитној основи између представника Уније послодаваца и Савеза синдиката Црне Горе, као асоцијације запослених, уз пуну позорност Владе Црне Горе. Такође су истакли значај социјалног споразума већине земаља у окружењу за период наступајуће економске кризе. На сједници је констатовано да се мора подићи конкурентност Црногорске привреде. Представници Социјалног савјета подржали су иницијативу да се итензивирају активности на формирању локалних социјалних савјета у општинама у којима нијесу формирани.

Представници Савјета синдиката су се сложили са иницијативама Уније послодаваца да се мора олакшати амбијент пословања, чиме ће се на тај начин сачувати радна мјеста. Они су указали и на то да је Социјални савјет право мјесто за разматрање ових питања, додајући и да се морају наставити активности на спрјечавању сиве економије. Предложено је и да се покуша побољшати амбијент пословања, између осталог, и кроз тендере јавне набавке. Синдикалци су истакли и то да последње рјешење за спрјечавање економске кризе треба да буде отпуштање запослених.

На сједници је расправљано и о формирању Националног савјета за конкурентност гдје је истакнуто да је веома важно да се формира тај савјет. Оцијењено је и то да Црна Гора треба да ради на том путу јер и много развијеније земље придају велики значај овом Савјету, како би се поспјешила конкурентност црногорских предузећа.


ПР Служба
Министарства здравља, рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?