Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: СВАКО ДИЈЕТЕ ЗАСЛУЖУЈЕ НАЈБОЉИ ПОЧЕТАК У ЖИВОТУ Прве године - шанса за цио живот кампања УНИЦЕФ-а и Министарства здравља од 1. августа до 31. октобра 2009.

Објављено: 07.09.2009. 22:20 Аутор: Насловна страна
Позната црногорска пјевачица Андријана Божовић, шефица канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори Ноала Скиннер и в.д. помоћника министра здравља Ружица Миловић, у уторак, 8. септембра у 11,00 сати, посјетиће породилиште по мјери дјетета у Бару. Циљ њихове посјете је да се промовише најбољи могући почетак живота за сву дјецу у Црној Гори, тј. искључиво дојење бебе током првих 6 мјесеци које почиње у првом сату након рођења.

Мајчино млијеко је најпотпунија могућа исхрана бебе током првих 6 мјесеци живота. Да би мајке могле започети и одржавати искључиво дојење током првих 6 мјесеци, СЗО и УНИЦЕФ препоручују:

Започињање дојења у току првог сата након родјења дјетета
Искључиво дојење то значи да одојче добија само мајчино млијеко без додатне хране или течности
Дојење на захтјев, кад год одојче пожели
Недавање цуцли

Иако је дојење природан чин, истовремено је и поступак који се учи. Опсежна истражаивања показала су да је мајкама потребна активна подршка у започињању и одржавању правилног начина дојења. Иницијатива Болнице по мјери беба је међународна акција коју УНИЦЕФ и СЗО спроводе у свијету од 1992. године како би осигурали да породилишта постану центри за подршку дојењу. Иницијатива Болнице по мјери беба састоји се од 10 корака ка успјешном дојењу који укључују информисање мајки о добробитима дојења; обуку особља за пружање помоћи породиљама да доје: боравак мајке и бебе у истој просторији 24 сата дневно; као и успостављање стандарда за групе за подршку мајкама да наставе да доје након изласка из породилишта. У Црној Гори, Министарство здравља и УНИЦЕФ су запоцели уводјење Болница по мјери дјетета 2000. године и као резултат, 7 од 11 породилиста постала су по мјери беба.

Према последњем УНИЦЕФ-овом истраживању (МИЦС, 2005), тек свака четврта мајка у Црној Гори подоји своје дијете у првом сату након порођаја. Осим тога, само 19% жена у Црној Гори исклучиво доји своју дјецу током првих шест мјесеци, што је двоструко мање од просјека земаља у развоју који износи 38% (извор: УНИЦЕФ-ова глобална база података 2007). На другој страни, у развијеним земљама попут Норвешке, 98% жена које излазе из болнице доје бебе, а њих 75% то и даље чини након 3-4 мјесеца. Према резултатима УНИЦЕФ-овог истраживања из јуна 2009, 85% црногорских родитеља не зна да мајчино млијеко задовољава све потребе дјетета за хранљивим састојцима.

Промовисање дојења једна је од три теме кампање Прве године - шанса за цио живот, док су друге двије: промоција улоге очева и алтернатива физичком кажњавању. На основу кључних налаза истраживања о ставовима и поступцима родитеља у Црној Гори спроведеног у јуну текуће године, Министарство здравља и УНИЦЕФ покренули су 1. августа тромјесечну кампању, која има за циљ подизање свијести родитеља о адекватном начину да се брине о дјеци.

Видео материјал о посјети породилишту у Бару биће подијељен свим ТВ станицама до 15:00 сати 8. септембра.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?