Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност поводом потписивања Споразума између Владе Црне Горе и Владе Сједињених Америчких Држава у оквиру Париског клуба повјерилаца

Објављено: 26.02.2008. 22:20 Аутор: Насловна страна
На основу препорука Секретаријата Париског клуба повјерилаца и Споразума између Републике Србије и Црне Горе о регулисању чланства у међународним финансијским организацијама и разграничењу финансијских права и обавеза, од 10. јула 2006. године, Министарство финансија је у процесу закључивања билатералних споразума са земљама кредиторима из Париског клуба, у циљу формално правног разграничења обавеза између Црне Горе и Србије.

Споразум са Сједињеним Америчким Државама је четврти билатерални Споразум који је Црна Гора потписала са чланицама Париског клуба од проглашења независности, послије споразума са Италијом, Аустријом и Њемачком.

Билатералним Споразумом између Владе САД и Владе ЦГ преузима се постојећи билатерални Споразум између Влада Сједињених Америчких Држава и Савезне Републике Југославије потписан 03. октобра 2002. године и одредбама новог Споразума постојећи се мијења само у дефинисаним одредбама, док остале одредбе Споразума из 2002. године остају важеће за Црну Гору. Споразумом је дефинисано да Црна Гора потврђује своје обавезе за дугове или гаранције бивше СЦГ из Споразума од 2002. године, уколико се крајњи корисник кредита налази на територији Црне Горе. За неалоциране обавезе примјењује се утврђени проценат од 5,88%, дефинисан у Споразуму од 10. јула 2006. године између Црне Горе и Србије, од укупног износа неалоцираног дуга.

Дуг Црне Горе према САД односи се на дуг према Еxпорт Импорт банци (Еx-Им) САД у износу од УСД 18.514.000, и према Америчкој агенцији за развој (УСАИД) у износу од УСД 321.000. Износ дуга по основу капиталисане камате је УСД 3.273.000.

ПР СЛУЖБА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?