Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање поводом текста објављеног у дневном листу Дан, дана 28.03.2008 године

Објављено: 28.03.2008. 21:00 Аутор: Насловна страна
Поводом текста објављеног у дневном листу Дан, дана 28.03.2008 године, на страни 16, под насловом Надокнаду смањују 25 пута, у којем се наводи да је Одбор за реституцију некретнина са подручја језера Слано, Крупац и Вртац огорчен одлуком Министарства финансија да примјењује нову методологију обрачуна надокнаде изгубљених имовинских права,
У циљу правилног информисања црногорске јавности, указујемо на сљедеће:

Одредбама Закона о измјенама и допуна ма Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу (Сл.лист РЦГ"бр.49/07), конкретно у чл.23, приписано је да се вриједност одузетих ствари или права утврђује према стању имовине у моменту одузимања, а сагласно Уредби о процјени вриједности и утврђивању накнаде за одузету имовину, која је донијета од стране Владе Црне Горе и објављена у службеном листу Црне Горе бр.07/08.

Такође, чланом 37 наведеног закона је прописано да ће се на предмете чије је рјешавање започето, а није окончано прије ступања на снагу овог закона, примјенити одредбе овог закона.
Конкретно, предмети бивших власника, на које се односи наведени новинарски текст,до дана ступања на снагу овог закона неспорно нијесу коначно завршени, па се , с тога, на исте морају примјенити наведене одредбе Закона о измјенама и допунама Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу , у склопу којег и наведена Уредба.

У дијелу текста , који се односи на поновни поступак вјештачења, истичемо да се, с обзиром на наведено, ради о само стриктној примјени Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу и Закона о општем управном поступку од стране надлежних првостепених Комисија.

Цијене које се добију примјеном наведене уредбе, према провјереним подацима добијеним од надлежене Управе за некретнине одговарају тржишним цијенама које се формирају на том подручју, а што потврђује и чињеница да се војна имовина некретнине које се нуде на продају на том подручју процјењују по тим истим цијенама .
Такође, напомињемо да се ниједна земља која је спроводила или још спроводи поступак реституције није опредијелила за обештећење по тржишним цијенама, већ много нижим.


ПОРТПАРОЛ
Ана Миљанић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?