Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уводно излагање министра финансија др Игора Лукшића поводом отварања семинара Стратешко планирање и средњорочни буџетски оквир у Црној Гори

Објављено: 23.04.2008. 20:19 Аутор: Насловна страна
Част ми је да вам пожелим добродошлицу на семинару Стратешко планирање и средњорочни буџетски оквир за Црну Гору. Као што знате, Црна Гора је почела са стратешким приступом фискалној политици прије двије године, а да би се у потпуности спровео такав приступ, потребно је вријеме и сада предузимамо још један важан корак у том правцу. Надам се да ће иницијативе које ће бити представљене данас, а које имају за циљ да појачају приступ буџетској политици по принципу "од врха према доље", бити од помоћи Влади да изоштри своје стратешке приоритете, потрошачким јединицама да боље усмјере своје расходе ка тим циљевима и Министарству финансија да на адекватан начин обезбиједите те фискалне потребе и да, истовремено, одржи снажну финансијску платформу и снажну и виталну економију. Са занимањем ишчекујем продуктиван дан у коме ће се разматрати ова кључна тема за будућност Црне Горе.

Црна Гора се суочила са наглим успоном економске активности током претходне двије године. Тај нагли успон је био вођен нивоима страних инвестиција који су били без преседана у комбинацији са високим растом извоза. Страни капитал је одговорио на опсежне економске реформе које су биле спроведене у претодних шест година реформе које су осигурале макроекономску стабилност, у економији која је добрим дијелом приватизована и која има солидну законску потпору за економску активност. Али страни капитал је напоран гост и морате га третирати са континуираном стабилношћу и дозволити себи да су вам врата отворена. Структурне реформе, укључујући континуирану приватизацију и либерализацију тржишта рада, морају бити продубљене, уз настојање да се побољша конкурентност и повећа запосленост. Поред тога, нагли успон до којег дође када се страни капитал први пут појави је привремене природе и тај се период мора искористити да би се економија и државне финансије поставиле на солидну средњорочну основицу. Велика повећања зарада могу да подрију средњорочну конкурентност економије, а привремени суфицит буџета не смије да доведе до високих и неодрживих нивоа државних расхода.

Средњорочна стратегије Владе, како је то постављено у њеном Економском и фискалном програму, је сада у другој години имплементације. Како ће о томе бити говора касније, она укључује планове за будућу модернизацију економије и постављање циљева макроекономске политике који се могу постићи. Економски учинак је био много бољи него што је иницијално предвиђено Програмом, али то не треба да ствара лажан осјећај сигурности, нагли успон треба искористити да се Програм ојача, а не да се од њега одступа. Фискалне политике морају и даље бити засноване на строгој контроли јавне потрошње како би се могло приуштити смањење пореских стопа (које има за циљ даље смањење сиве економије и повећање запослености) и постепеном смањењу јавног дуга (које има за циљ даље побољшање кредитног рејтинга Црне Горе и коначно њених грађана). Ограничена средства која држава има на располагању ће се морати потрошити на развој инфраструктуре и на пажљиво одабране приоритете друштвене потрошње, која ће осигурати високу стопу економског раста на дуги рок у контексту брижног друштва.

Средњорочни буџетски оквир за Владу представља инструмент који ће се користити како би се спровела ова политика и из тог разлога је овај семинар веома важан. Морамо да повећамо нашу приврженост том приступу Управљања јавним расходима. Презентација коју ћете чути данас ће објаснити зашто је такав Оквир толико важан и како ће бити спроведен. Биће вам објашњени основни елементи, а такође и како мијењамо начин на који Влада послује у Црној Гори. То ће такође утицати на начин како ви, представници већине потрошачких јединица у Црној Гори, водите своје послове. Укратко, ниво финансијских ресурса који су на располагању ће бити установљен на средњорочној равни; ти ресурси ће бити додијељени на основу стриктног сета приоритета; и ти приоритети ће бити константно преиспитивани на основу одговарајућих учинака и резултата. Ви ћете бити одговорни за те резулатате.

Ове године, приликом припреме буџета за 2009. годину, Министарство финансија ће представити Влади на разматрање сет предлога за приоритете стратешке потрошње. Ти предлози, који буду усвојени или измијењени, ће бити преведени у максималне буџетске износе за све потрошачке јединице прије него што процес преговора о буџету почне и од потрошачких јединица ће се очекивати да прикажу у главним цртама, у новом формату, како ће распоредити своје трошкове у оквиру ових максималних износа. Максимални износи ће се утврдити на секторском нивоу и од ресорних министарства ће се захтијевати да даље расподијеле ове максималне износе за секторе, на органе у својим функционалним областима. Максимални износи буџета неће бити обавезујући за 2009. годину, али ће постати обавезујући у 2010. години. Ове године процес ће бити искориштен да се истакну погодности стратешког планирања и да се припреме промјене.

Државна потрошња је највидљивији сервис који се пружа нашим грађанима. Грађани ће просуђивати о држави на основу њене способности да креира окружење које погодује личну добробит и добар квалитет живота. Влада Црне Горе мора да буде у могућности да прво усклади потрошачке јединице са нашим идентификованим приоритетним политикама, и друго, да оцијени да ли су те расподјеле буџета стварно довеле до напредовања ка нашим стратешким циљевима. Резултат предвидљивија, транспарентнија и ефикаснија расподјела средства биће најважнији сервис грађанима Црне Горе, и они треба да нас сматрају одговорним за то. Морамо да улажемо у области као што су образовање, инфраструктура и пословно окружење, како би трансформисали Црну Гору у динамичну економију засновану на знању, а све то морамо да урадимо у контексту фискалне дисциплине.

Са интересовањем ишчекујем презентације неких од стратешких планера у нашој Влади и експерата који су радили са Министарством финансија у оквиру пројекта "Имплементација реформе буџетирања и система зарада" који је финансирала Европска унија. Дозволите ми да се захвалим Европској агенцији за реконструкцију на њеној дугогодишњој подршци реформској агенди Министарства финансија. Радујем се наставку ове подршке кроз делегацију Европске комисије, како будемо даље напредовали ка нашем стратешком циљу - приступању Европској унији.
Хвала.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?