Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност поводом потписивања Споразума између Владе Црне Горе и Владе Швајцарске Конфедерације у оквиру Париског клуба повјерилаца

Објављено: 30.05.2008. 16:24 Аутор: Насловна страна
Споразумом између Владе Црне Горе и Владе Швајцарске Конфедерације преузима постојећи билатерални Споразум измерђу Влада Швајцарске Конфедерације и Савезне Републике Југославије потписан 03. октобра 2002 године чије главне одредбе остају важеће за Црну Гору.

Споразумом је дефинисано да се дуг Црне Горе према Швајцарској конфедерацији састоји од дуга бивше СФРЈ према Швајцарској који је коришћен или гарантован од стране корисника лоцираних на територији Црне Горе.

Укупан износ дуга Црне Горе према Швајцарској Конфедерацији износи 2,4 милиона швајцарских франака (ЦХФ). Од укупног износа дуга, преко 98% дуга је алоцирано и корисници су била црногорска предузећа (КАП, Радоје Дакић, Приморка Бар, Вукман Крушћић Мојковац), а нелоцирани дио дуга, послије отписа од 66% Црној Гори је припао као специјална врста неалоцираног дуга или замјена, а на основу Закона о допунама Закона о кредитним односима са иностранством бивше СФРЈ (члан 49 ц). Дуг према Швајцарској ће се отплаћивати до 2024 године, а каматна стопа је шестомјесечни ЦХФ ЛИБОР увећан за маржу 0,5%.

Споразум са Швајцарском Конфедерацијом је пети споразум, који Црна Гора, од стицања независности, потписује у оквиру Париског клуба повјерилаца.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?