Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства финансија: Поводом измирења обавеза по основу обештећења пензионерима

Објављено: 28.08.2008. 20:45 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе је крајем јула 2008. године, за измирење обавеза корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, донијела Одлуку о емисији обвезница Црне Горе по основу обештећења корисника права из пензијског и инвалидског осигурања (Службени лист ЦГ, број 48/08), сходно којој је датум емитовања обвезница 15. август 2008. године и износ емисије је 105.000.000,00 еура.

Динамика измирења обештећења утврђена је Законом о обештећењу корисника права из пензијског и инвалидског осигурања (Службени лист ЦГ, број 40/08) и реализоваће се у шест рата, и то:

- 20. октобра 2008. године 1/6 обештећења;
- 20. априла 2009. године 1/6 обештећења;
- 20. октобра 2009. године 1/6 обештећења;
- 20. априла 2010. године 1/6 обештећења;
- 20. октобра 2010. године 1/6 обештећења;
- 20. април 2011. године 1/6 обештећерња.

У износ вриједности обвезница које доспијевају за наплату, обрачуната је и укључена камата у висини од 2% на годишњем нивоу, од дана закључења Споразума између Савеза удружења пензионера Црне Горе, Министарства здравља, рада и социјалног старања, Министарства финансија и Републичког Фонда пензијског и инвалидског осигурања (10. децембар 2007. године).

Обвезнице емитоване у складу са наведеним Законом могу се користити и прије 20. октобра 2008. године (рока доспијећа) за: плаћање рачуна утрошене електричне енергије; плаћање пореских обавеза; куповину акција државних предузећа и предузећа која су у власништву Фонда за развој Црне Горе, Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања и Завода за запошљавање Црне Горе која су у процесу приватизације; куповину станова, резиденцијалних просторија, земљишта или друге имовине у државној својини.

У складу са Уредбом о конверзији обештећења корисника права из пензијског и инвалидског осигурања у обвезнице и о начину и ближим условима реализације обвезница (Службени лист ЦГ, број 45/08), промет обвезницама на тржишту хартија од вриједности је слободан у складу са законом којим је уређен промет хартија од вриједности.

Министарство финансија активно ради на обезбјеђењу услова за коришћење обвезница прије рока доспијећа. Тако је на основу добијеног рјешења од Комисије за хартије од вриједности, отворило рачун обвезница код Централне Депозитарне Агенције АД Подгорица (Централне Депозитарне Агенције). У току је израда списка имаоца права који треба да сачини Републички Фонд пензијског и инвалидског осигурања и што прије достави Министарству финансија, на основу којег ће Централа Депозитарна Агенција са рачуна обвезница пренијети обвезнице на рачуне власника хартија од вриједности. Очекује се да ће ова процедура бити завршена у што краћем року и да ће имаоци права на обештећење у првој половини септембра моћи плаћати рачуне утрошене електричне енергије и слободно трговати на тржишту хартија од вриједности.

Обвезнице гласе на име, а не на доносиоца, преносиве су и не подлијежу порезу на имовину и капиталну добит. Обвезницама по основу обештећења корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, рачуне за утрошену електричну енергију моћи ће да плати искључиво дужник власник обвезница, на основу претходно прибављене потврде о висини дуга од Електропривреде Црне Горе АД Никшић.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?