Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар финансија Игор Лукшић посјетио општину Никшић

Објављено: 16.09.2008. 23:11 Аутор: Насловна страна
Министар финансија др Игор Лукшић, посјетио је 15. и 16. септембра општину Никшић, гдје је са директорима Фонда за развој, Дирекције за развој малих и средњих предузећа и Завода за запошљавање Драганом Лајовићем, Зораном Вукчевићем и Зораном Јелићем, промовисао и презентирао грађанима Владин пројекат Посао за Вас.

Првог дана посјете, министар Лукшић и директори Фонда за развој, Дирекције за мала и средња предузећа и Завода за запошљавање састали су се са предсједником општине Небојшом Радојичићем и његовим сарадницима. На састанку је разговарано о текућим и планираним инфраструктурним пројектима од значаја за општину Никшић (водовод, путна и комунална инфраструктура и др.), као и о свим активностима који су посљедњих година реализоване на плану унапређења општине, смањења незапослености и побољшања животног стандарда грађана.

Министар финансија је истакао да економски систем у Црној Гори посљедњих година остварује динамичан развој и да ће се наставком инвестиционог циклуса одржати тај раст. Економски параметри, као што су лични доходак који је изнад просјека у држави, стопа незапослености од 10,36%, односно број незапослених који је посљедњих 10 година смањен са преко 13.000 на 3.302, окончање процеса приватизације, инвестиције у енегретици, грађевинарству и туризму, показатељи су да је општина Никшић успјешно окончала транзициону фазу и остварила значајан економски раст.

На састанку је констатовано да активним и пасивним мјерамама, те реализацијом пројеката као што је Посао за Вас, треба радити на рјешавању социо-економских питања незапослених. Такође, закључено је да општина Никшич, осим у сектору грађевинарства и енергетике, има велике потенцијале за развој туризма (Ски центар Вучје, алпинизам, рафтинг, канонинг и др. одрживи облици) и да у наредном периоду треба радити на стварању могућности за реализацију инвестиција у туризму.

Према програму посјете, министар и директори посјетили су Завод за запошљавање Никшић, гдје су незапосленим лицима презентирали могућности за коришњење кредитних линија у склопу пројекта "Посао за вас". Након тога посјетили су су успјешно греенфиелд предузеће Гитанес Лес, које се бави дрвопрерадом и производњом намјештаја, а које је у претходном периоду користило кредитну линију Дирекције за мала и средња предузећа. Министар и директори обишли су и Млин Мухарем Асовић и упознали се са активностима менаџмента компаније, који активно ради на побољшању економског статуса запослених, повећању производних капацитета и извоза, као и увођењу нових садржаја и технологија у производњу.

Представници Владе презентирали су пројекат Посао за вас у мјесним заједницама Центар И и Видрован и одговарали на питања заинтересованих грађана, о покретању бизниса, реализацији одређене бизнис идеје и дугим питањима која се односе на могућност запошљавања.

Другог дана посјете, министар је у разговору са грађанима под називом Отворено са министром, заједно са директором Завода за запошљавање Зораном Јелићем, разговарао са грађанима и одговарао на њихова питања. Заинтересовани грађани, који су презентирали своје бизнис идеје, од министра и директора Завода за запошљавање добили су конкретне приједлоге и савјете за коју кредитну линију да се одлуче, као и информације на који начин могу да искористе све могућности програма Посао за Вас.

Након тога одржана је трибина на којој су учествовати директори Фонда за развој, Агенције за мала и средња предузећа и Завода за запошљавање, те представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су представили пројекат Посао за Вас и одговарали на питања незапослених, предузетника, успјешних корисника кредитних линија и заинтересованих лица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?