Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Влада усвојила Стратегију и Акциони план за унапређење квалитета финансијског извјештавања

Објављено: 30.10.2008. 21:44 Аутор: Насловна страна
Влада је данас на сједници усвојила Стратегију и Акциони план за унапређење квалитета финансијског извјештавања. Стратегија и Акциони план припремљени су на основу Извјештаја о поштовању стандарда и прописа, који се односе на рачуноводство и ревизију, а који је припремио тим Свјетске банке током свог боравка у Црној Гори 2006. године. Тим извјештајем формулисане су међусобно повезане и конзистентне препоруке, са циљем да се побољша окружење финансијског извјештавања у Црној Гори. Пратећи те препоруке, Министарство финансија Црне Горе основало је Национални Савјет за рачуноводство и ревизију, чији је задатак, између осталог био, израда Стратегије и Акционог плана за унапређење квалитета финансијског извјештавања у Црној Гори.

Стратегија и Акциони план за унапређење квалитета финансијског извјештавања представља јасан и систематичан програм мјера за побољшавање законског оквира, институција и рачуноводствене професије, посебно у дијелу који се односи на рачуноводство, ревизију и пословну културу, а у циљу постизања високог квалитета финансијског извјештавања.

Стратегија, такође, има за циљ да препозна и дефинише активности и инструменте који ће водити усклађивању регулаторног оквира финансијског извјештавања са ацqуис-јем, укључујући припрему консолидованих финансијских исказа, прописа ревизорских фирми и електронско објављивање финансијских исказа, као и да дефинише пропорционалне захтјеве за финансијским извјештавањем малих и средњих предузећа.

Имплементација Стратегије и Акционог плана резултираће и повећањем повјерења свих заинтересованих субјеката у финансијске извјештаје привредних друштава у Црној Гори.

У изради Стратегије и Акционог плана учествовали су Министарство финансија, Министарство за економски развој, Централна банка, Комисија за хартије од вриједности, Агенција за надзор осигурања, МОНСТАТ, Привредни суд Подгорица, Институт сертификованих рачуновођа Црне Горе и Институт рачуновођа и ревизора Црне Горе.

Овдје можете преузети Стратегију и Акциони план за унапређење квалитета финансијског извјештавања.Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?