Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Прва банка вратила дио кредита, који је Влада Црне Горе одобрила у складу са Законом о мјерама за заштиту банкарског система

Објављено: 14.03.2009. 20:31 Аутор: Насловна страна
Поступајући по Уговору који је 17. децембра 2008. године потписала са Владом Црне Горе о добијању кредитне подршке, Прва банка Црне Горе а.д. Подгорица је 14. марта 2009. године вратила Влади Црне Горе дио кредита у износу од 11 милиона еура.

Влада Црне Горе је Уговором бр. 01-9510/1 од 17. децембра 2008. одобрила Првој банци кредит у износу од 44 милиона еура, у скаду са Законом о мјерама за заштиту банкарског система на период од три мјесеца од дана закључивања уговора, са могућношћу продужења рока најдуже на период од годину дана од дана закључења уговора (на сајту Министарства финансија Уговор је објављен 18. децембра 2008.). Та кредитна подршка имала је за циљ да обезбиједи ликвидност и стабилност Прве банке, као и несметано функционисање те банке и цјелокупног банкарског сектора у Црној Гори, који је највише погођен глобалном финансијском кризом.

Истовремено са враћањем 11 милиона еура, Прва банка Црне Горе као корисник кредита, у складу са чланом 8 Уговора о кредитној подршци, обратила се Влади Црне Горе са захтјевом за продужење уговора за преостали износ дуга од 33 милиона еура. О том захтјеву Министарство финансија затражило је мишљење Централне банке која је, у складу са Уговором о кредитној подршци, овлашћена институција за контролу коришћења средстава одобреног кредита.

Након добијања мишљења Централне банке, које се очекује наредне недјеље, Влада Црне Горе ће размотрити захтјев Прве банке за продужење уговора.

У складу са обавезом из Уговора о кредитној подршци, Прва банка је усвојила Стратегију управљања банком и пројектовани бизнис план са предлогом мјера које ће бити предузете у циљу успостављања и одржавања ликвидности банке за период од годину дана.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?