Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потпредсједник Владе и министар финансија, др Игор Лукшић, одржао предавање на Џонс Хопкинс универзитету

Објављено: 29.04.2009. 23:30 Аутор: Насловна страна
Потпредсједник Владе и министар финансија, др Игор Лукшић, одржао је синоћ на престижном Џонс Хопкинс универзитету у Вашингтону предавање на тему Утицај глобалне економске кризе на регион југоисточне Европе. Потпредсједник Владе упознао је студенте, такође, и са процесом евроатланских интеграција, приступањем СТО и другим важним политичким и економским темама у Црној Гори.
Говорећи о утицају економско - финансијске кризе на Црну Гору, потпредсједник Лукшић је представио пакет социјално-економских мјера за превазилажење посљедица те кризе, које се односе на подршку привреди, малим и средњим предузећима, банкарском сектору, грађанима и др.
Као потенцијалне амортизере кризе, истакао је кредитну подршку од стане ЕУ и Свјетске банке, а на питање зашто се Црна Гора до сада није задужила код ММФ-а, потпредсједник је појаснио да Црна Гора до сада није имала потребу за аранжманом са ММФ-ом, те да ће се о евентуалном аранжману одредити нова црногорска Влада.
Као највеће изазове у наредном периоду, истакао је одржавање стабилности у фискалном систему, окончање процеса приватизације, реструктурирање предузећа у државном власништву, смањење бизнис баријера, реализацију важних инфрастуктурних пројеката, као што су ауто-пут, систем водоснабдијевања и др.
У дијелу излагања који се односи на економске реформе, потпредсједник Владе говорио је о значају увођења еура за стабилизацију монетарног система и црногорске економије, слободном протоку капитала и политици једноцифрених пореза, као концепту за креирање отвореног економског система за нова улагања и инвестиције.
Потпредсједник Лукшић је истакао да је црногорска економија посљедњих година расла у просјеку 9% и да је Црна Гора међу ријетким земљама која је, и у условима економске кризе, остварила економски раст од 8%. Такође је нагласио значај страних инвестиција за развој црногорске економије, те чињеницу да је Црна Гора лидер у Европи по питању страних директних инвестиција.
Потпредсједник је упознао студенте и са реформама јавних финансија, указујући да је Црна Гора у посљедње три године остварила буџетски суфицит који је у просјеку био 4%, а да је по питању јавног дуга са 26,8%, Црна Гора једна од најмање задужених земаља у Европи. Стабилизација јавних финансија посљедњих година у условима финансијске кризе, допринијела је да се искористе национални инструменти за превазилажење посљедица кризе и да држава, у тренутку преливања кризе, реагује благовремено.
Студенте је занимао статус Црне Горе на плану придруживања Европској унији и чланства у НАТО-у, те колико Црна Гора улаже у науку и иновације, позитивне стране увођења еура, значај станих инвестиција за црногорску економији и др.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?