Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Имплементациони споразум

Објављено: 06.05.2009. 18:24 Аутор: Насловна страна
У складу са захтјевима Европске уније на пољу преноса власништва над управљањем средствима Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) са Европске комисије (ЕК) на Црну Гору, односно захтјевима процеса успостављања Децентрализованог система управљања (ДИС), потписан је Имплементациони споразум између Националног службеника за овјеравање (НАО) и Службеника надлежног за овјеравање програма (ПАО). У том смислу, уговорне стране Споразума су овлашћени представници Министарства финансија, Душан Перовић (НАО) и Наташа Ковачевић (ПАО). Споразум се искључиво односи на Децентрализовани систем управљања програмима ИПА компоненте И под називом Помоћ транзицији и изградња институција.

Такође, важно је и нагласити да Имплементациони споразум представља важан корак у оквиру активности пројекта под називом Први кораци ка увођењу Децентрализованог система имплементације (ДИС) у Црној Гори који пружа техничку подршку Министарству финансија и Секретаријату за европске интеграције, као и осталим учесницима ДИС процеса, у циљу јачања административних и управљачких капацитета и испуњавања акредитационих критеријума ИПА тијела.

Постојање Имплементационог споразума је од изузетне важности како би се формално дефинисале одговорности и функције Националног службеника за овјеравање (НАО), Националног фонда (НФ), и Службеника надлежног за овјеравање програма (ПАО) као руководиоцем Сектора за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ) као дио оперативне структуре (ОС) за програме финансиране из ИПА компоненте И.

Нека од круцијалних питања уобличених одредбама Споразума су и акредитација оперативне структуре (ОС) од стране националног службеника за овјеравање (НАО), национално кофинансирање, прихватљивост расхода, набавке, исплата ИПА средстава, повраћај ИПА средстава, информисање и извјештавање НАО/НФ од стране ЦФЦУ, координација надзора јединица за имплементацију пројеката (ПИУс) од стране НАО и ПАО. Такође, Споразум укључује и одредбу која се односи на Изјаве о јемству које припремају ЦФЦУ и ПИУс и треба да садрже потврду о ефективном функционисању система интерне контроле у области управљања средствима, као и потврду у вези законитости и тачности трансакција са елементима пратећих рачуноводствених информација.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?