Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства финансија

Објављено: 26.06.2009. 18:56 Аутор: Насловна страна
По основу техничке помоћи коју је Влада Црне Горе добила од Европске уније, кроз пројекат Први кораци у успостављању Децентрализованог имплементационог система (ДИС) у Црној Гори, у Министарству финансија, поред три дугорочна експерта, у периоду од 15. јуна до 03. јула 2009. године у Подгорици, бораве и три краткорочна експерта: Раса Сурауциене, Викторас Сирвyдис и Јовита Раманаускаите. Циљ посјете краткорочних експерата је пружање подршке у изради ИПА приручника, указујући на његову важност, који представља основу за рад свих појединачних институција у децентрализованом систему управљања средствима ЕУ. У циљу тога, одржаће се 29. јуна 2009. године у Подгорици, семинар под називом Израда ИПА приручника о процедурама у циљу добијања акредитације, коме ће поред експерата, присуствовати и представници успостављених структура децентрализованог система имплементације фондова Инструмента претприступне помоћи (ИПА).

Приручник о процедурама у процесу ИПА акредитације ће пружити детаљно објашњење свих фаза пројектног циклуса од програмирања, идентификације, процјене, финансирања, имплементације до евалуације пројеката, обухватајући и случајеве нерегуларности у односу на прописане процедуре као и одступање од устаљених процедура за обје компоненте. Искуства земаља из региона налажу да је благовремена припрема једног оваквог приручника од круцијалне важности за оперативност и даљи развој структура унутар система управљања ЕУ средствима. Приручник о процедурама ће се односити на све управљачке структуре узимајући у обзир канцеларије Високог програмског службеника (СПО) у свим ресорним министарствима, јединице интерне ревизије (ИА), Национални фонд (НФ), Сектор за финанансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ) и Министарство за европске интеграције.

Посебна пажња експерата биће усмјерена на прецизно дефинисање и појашњење следећих појмова: критеријуми за добијање акредитације за ДИС, подјела функција у децентрализованом систему управљања средствима ЕУ на нивоу система и организације, провјере на лицу мјеста, управљање неправилностима, комуникација и извјештавање, процес надзора и евалуације и тзв. изјава о јемству (Статемент оф Ассуранце).
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?