Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Округли сто Пријављивање неправилности и превара (АФЦОС - Анти Фрауд Цоординатинг Струцтурес) у Будимпешти

Објављено: 02.09.2009. 16:24 Аутор: Насловна страна
Помоћник министра за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Наташа Ковачевић учествује на округлом столу Пријављивање неправилности и превара (АФЦОС - Анти Фрауд Цоординатинг Струцтурес) који се одржава од 2-4. септембра, у Будимпешти, под покровитељством Европске Комисије.

Црна Гора, као будућа земља корисница претприступних фондова ЕУ, дужна је да осигура законодавни оквир за заштиту финансијских интереса ЕУ, као и да успостави ефикасан и дјелотворан састав управљања неправилностима и преварама приликом коришћења средстава помоћи ЕУ (тј. АФЦОС састав). АФЦОС представља један од механизама за сарадњу и комуникацију са Канцеларијом Европске Комисије против проневјере у случају буџета Европске Уније (ОЛАФ- Еуропеан анти-фрауд office). Поменута канцеларија се бави заштитом финансијских интереса ЕУ. Наиме, задатак овог тијела је борба против сваког вида финансијских злоупотреба и корупције. Надлежности ОЛАФ-а могу се односити и на треће државе са којима државе-чланице ЕУ имају потписане уговоре, што је веома важно за будућност институција Црне Горе.

Циљ округлог стола је што боље упознавање са улогом ОЛАФ/АФЦОС-а, имајући у виду чињеницу, да ће одређена тијела државне управе Црне Горе приликом коришћења претприступних средстава помоћи ЕУ, извјештавати о неправилностима. Такође, циљеви округлог стола су и увид у поступке повраћаја средстава у случају када их је корисник користио ненамјенски или противно процедурама, координација законодавних, управних и оперативних активности између тијела у АФЦОС саставу, са циљем заштите финансијских интереса ЕУ уз непосредну сарадњу са ОЛАФ-ом, будући да ће бити основан у одређеној државној управи Црне Горе и који је оперативно независан од било којег тијела у АФЦОС саставу. Имајући у виду поменуто, циљ који се жели постићи је ефикасно функционисање АФЦОС састава у пракси, односно заштита средстава које ће Црној Гори бити доступне кроз претприступне фондове ЕУ. То се првенствено односи на улогу спречавања, откривања и праћења превара по основу ЕУ буџета, која може имати финансијски утицај праћен финансијским губицима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?