Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана четврта аукција државних записа

Објављено: 01.09.2009. 22:42 Аутор: Насловна страна
Државни записи прве аукције емитовани 4. марта 2009. године на рок од 182 дана у износу од 30,25 милиона еура доспијевају 2. септембра 2009. године.

Министарство финансија је посредством Централне банке Црне Горе, фискалног агента Владе Црне Горе, 1. септембра 2009. године реализовало четврту аукцију државних записа и рок доспијећа државних записа прве аукције продужило за 182 дана.

Укупна понуда за продају државних записа оглашена је на износ од 35 милиона еура. Аукција је веома успјешно реализована и на њој је учествовао већи број домаћих комерцијалних банака, као и једна банка из окружења. Укупна тражња за куповину државних записа износила је 39,74 милиона еура.

У складу са тачком 14. Стандардних услова аукције државних записа предвиђено је да Министарство финансија задржава право да прихвати или одбаци неку или све понуде, у цјелости или дјелимично, укључујући право да прихвати износ који је мањи од укупно одређеног у позиву на аукцију. Министарство финансија је донијело одлуку да од 35 милиона еура колико је износила понуда, прихвати понуде и купи државне записе у износу од 34,59 милиона еура, што представља 98,83% укупне понуде. Емисија записа и њихова регистрација на купце код ЦДА извршиће се у сриједу, 2. септембра.

Просјечна пондерисана каматна стопа за прихваћене понуде износи 3,82% и нижа је од пондерисаних стопа на претходним аукцијама државних записа које су износиле 3,98%, 4,30% и 5%, а резултат је каматних стопа које су се кретале од најниже прихваћене стопе од 2,5%, до највише прихваћене од 4,25%, која је, такође, нижа од највише прихваћене стопе од 5% на претходним аукцијама.



ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?