Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црна Гора поправила своју позицију у Извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања за шест мјеста

Објављено: 10.09.2009. 00:31 Аутор: Насловна страна
Црна Гора је у претходној години побољшала бизнис амбијент и за шест мјеста поправила своју позицију у Извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања 2010 (Доинг Бусинесс Репорт 2010), заузимајући 71 мјесто од укупно 183 анализиране државе. На основу евидентираних реформи, оцијењен је напредак Црне Горе у четири од укупно десет индикатора, а свега 11 држава је остварило побољшање у већем броју индикатора од Црне Горе.

Прва четири мјеста, као и претходне године заузимају, Сингапур, Нови Зеланд, Хонг Конг и САД, док су испред Црне Горе од транзиционих земаља из окружења Македонија (32 мјесто), Словачка (42), Бугарска (44), Словенија (53), Румунија (55). Црна Гора је испред Пољске (72 мјесто), Турске (73), Ческе Републике (74), Италије (78), Албаније (82), Србије (88), Хрватске (103), Грчке (109), Косова (113), Босне и Херцеговине (116).

Анализом реформи спроведених у периоду јун 2008 - јун 2009. године, Свјетска банка, односно Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) сврстала је Црну Гору у групу земља које су измјеном регулативе допринијеле олакшаном пословању. Напредак је препознат у четири области обухваћених Доинг Бусинесс методологијом, код индикатора: отпочињање бизниса, издавање грађевинских дозвола, запошљавање радника и плаћање пореза.

У индикатору Започињање бизниса, Црна Гора се наводи као реформатор у погледу увођења јединствене регистрације предузећа у регистру и убрзане регистрације између Пореске управе и фондова за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање. Спроведене реформе допринијеле су скраћеним или поједностављеним пострегистрационим процедурама (пореске пријаве, регистације за социјалну заштиту, издавање дозвола). У погледу издавања грађевинсих дозвола, напредак је констатован на основу доношења нове регулативе, поједностављеног поступка прибављања дозвола на основу потврде о процјени ризика, уводећи на тај начин скраћени поступак за мање грађевине, са фокусом на веће пројекте са значајним утицајем на животну средину у погледу сигурности. Индикатором Запошљавање радника потврђене су олакшице и погодности имплементиране новим законским рјешењем које су резултирале флексибилнијим тржиштем рада, док је индикатор Плаћање пореза указао на значајно смањење пореских стопа у Црној Гори. Истиче се смањење стопа пореза на добит, као и смањење оптерећења на зараде и доприносе које плаћају послодавци.

Министарство финансија је, у посматраном периоду (јун 2008 јун 2009. године), координирало активностима ресорних министарстава и других институција у чијој је надлежности регулатива у вези започињања и обављања пословних активности у Црној Гори. Побољшање индикатора и укупне позиције на листи је потврда успјешног рада свих институција на елиминисању бизнис баријера и унапређењу бизнис амбијента.

Истовремено, како постоји значајан простор за даља побољшања пословног амбијента, у оквиру интензивне сарадње са Свјетском банком, утврђене су приоритетне области и активности које ће бити предмет рада у наредном периоду. Приоритетне активности у форми акционог плана усвојио је и Савјет за елиминисање бизнис баријера на својој посљедњој сједници.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?