Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање помоћника министра финансија Црне Горе, мр Милорада Катнића

Објављено: 16.11.2009. 20:31 Аутор: Насловна страна
Поштована екселенцијо, поштоване даме и господо,

Велико ми је задовољство да, у име Владе Црне Горе, говорим данас на пресс конференцији у сусрет прослави десет година успјешне сарадње у области развоја Владе Црне Горе и Владе Савезне Републике Њемачке.

Савезна Република Њемачка је, са 200 милиона еура помоћи, највећи билатерални донатор у Црној Гори. У претходном периоду финансијски и уз експертску помоћ СРЊ је помогла реализацију важних пројеката за развој неопходне инфрастуктуре у области енергетике, комуналне инфраструктуре, туризма и др.

Такође, драгоцјена нам је била помоћ у области унапређења и реформе јавних финансија, фонда за заштиту депозита, унапређења запошљавања, а посебно је важан пројекат Њемачке банке за развој, управо у години економске кризе, за подршку развоја малих и средњих предузећа и побољшање ликвидности црногорског банкарског система.

Недавно смо потписали и протокол о сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Савезне Републике Њемачке, што потврђује да вишегодишње партнерство и пријатељство између двије земље није могао поремети ни негативне глобалне економске прилике.

Велики је број усаглашених развојних пројеката, чија реализација се очекује и у наредном периоду. У том смислу од њемачких партнера у наредних осам година, колико је дефинисано трајање протокола, очекујемо експертску и финасијску подршку која ће нам бити значајна помоћ на нашем путу побољшања животног стандарда становништва и усклађивања са ЕУ стандардима.

Ипак, наш највећи изазов у наредним годинама ће, свакако, бити опровак наше економије и на том путу од велике помоћи ће нам бити пројекти које ћемо реализовати са њемачким партнерима који ће допринијети премошћавању економског јаза између сјевера и југа, (развој туризма и туристичке инфраструктуре у континенталном дијелу Црне Горе), отварању нових могућности за запошљавање, стручно образовање и др.

Такође, наставак техничке и експертске сарадње, бројни развојни и инфраструктурни пројекти који се односе на унапређење водоснабдијевања и отпадних вода, енегретске ефикасности, коришћење обновљивих извора енергије, отварање нових кредитних линија, подршка малим и средњим предузећима, свакако, ће бити значајан импулс за реализацију циљева наше економске политике.

Свакако, овдје посебно желим да истакнем допринос успјешној сарадњи КфW-а, Банке за развој, ГТЗ-а, Њемачког друштва за техничку сарадњу, ЦИМ Центра за међународне миграције и ИнWент - Међународне организација за даље усавршавање и развој.

Вјерујем да ће заједнички пројекти које реализујемо у сарадњи са СРЊ бити добра основа и препорука и за Њемачке комерцијалне инвеститоре и да ће они такође препознати интерес да инвестирају у нашу економију.

Ову прилику користим да изразим велику захвалност његовој екселенцији, амбасадору Савезне Републике Њемачке у Црној Гори, г-дину Петеру Платеу и представницима њемачке Владе у Црној Гори, који су допринијели успостављању сарадње између двије Владе и реализацији важних пројеката за Црну Гору.

мр Милорад Катнић, помоћник министра финансија






Аудио запис: Излагање помоћника министра финансија Црне Горе мр Милорада Катнића на конференцији за медије, на којој су презентирани пројекти које су реализовали њемачки и црногорски партнери.
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?