Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мишљење Министарства за економски развој на коментаре Европске комисије на предлог Просторног плана Црне Горе

Објављено: 27.02.2008. 17:51 Аутор: Насловна страна
Коментар који је, на предлог Просторног плана Црне Горе, доставила Европска комисија, у основи је, позитиван. Процјена Европске комисије је да овај документ представља обухватан и избалансиран однос према развојним потребама Црне Горе, у коме одрживи развој представља одлучујуће опредјељење.

Европска комисија указује да, иако предлог Просторног плана није Национални развојни програм, он садржи нека пројектна опредјелјенја која, још увијек, нијесу заснована на прецизној параметризацији разних фактора одрживости, првенствено у вези утицаја на животну средину. Другим ријечима, Европска комисија сматра да се поменута опредјелјенја требају реализовати тек кад се размотре прије свега еколошке импликације. Овом примједбом ЕК, у ствари, инсистира на принципима који су и у самом Предлогу ПП наведени. Реализација сваког од њих доносиће се на основу претходних испитивања утицаја на животну средину, и других битних фактора што је јасно назнечено у ПП Црне Горе.

ЕК правилно указује да Просторним планом нису дефинисана рјешења свих конфликата који су овим документом евидентирани. Но, највећи дио тих конфликата, по својој суштини, јесте предмет детаљније елаборације на нижем просторно-планском нивоу. За њихово рјешавање је, Просторним планом ЦГ постављена платформа, са принципом одрживог развоја као основним начелом, и дефинисане обавезујуће смјернице.

Најзад, и ЕК је сагласна са бојазнима изнесеним и у самом ПП, у вези примјењивости плана и потребу јаког институционалног механизма за његову имплементацију и мониторинг. У том контексту је акцентована и потреба законске и опште регулаторне подршке досљедном спровођењу локалних урбанистичких планова, како би се елиминисао и проблем бесправне градње. Формулисање и изградња тог институционалног модела ће бити један од првих оперативних задатака Владе по усвајању Просторног плана.

У свом коментару, ЕК указује на значај регионалног развоја и нуди помоћ у снажењу административних капацитета за учешће у приступним фондовима ЕУ, што је свакако, од великог значаја за Црну Гору. Чињеница је да наша формална припремљеност за добијање и оптимално коришћење приступних фондова није довољна и да, на том плану, морамо убрзано радити.

У цјелини, Коментар ЕК садржи глобално позитивну оцјену ППЦГ уз примједбе и сугестије које се односе првенствено на имплементациону фазу, уз наглашавање спремности ЕК да технички и искуствено помогне овај процес.

Наш став је да и овај коментар ЕК потврђује досљедност и конструктивност ЕК у односу на развој Црне Горе и на потребу хомогенизованости тог развоја са начелима и препорукама ЕУ. Због тога и у имплементацији ПП неопходно је блиско сарађивати са европским институцијама и фондовима

Није тачна изнесена информација да је због коментара Европске комисије одложена расправа о Просторном плану. Тачно је да је договорена расправа својинских закона и Просторног плана на првој редовној сједници Скупштине. Просторни план Црне Горе и свих 19 студија су на сајту Владе – Просторни план и о томе јавност је упозната више десетина пута. 19 студија које имају преко 2000 страна су на сајту од маја 2007. године.Такодје, наглашавамо да су коментари Европске Комисије и УНДП на предлог плана на истом сајту.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?