Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић потписаће данас у Бриселу Меморандум о разумијевању између Европске заједнице и Црне Горе

Објављено: 03.03.2008. 18:15 Аутор: Насловна страна
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић потписаће данас у Бриселу Меморандум о разумијевању између Европске заједнице и Црне Горе о учешћу Црне Горе у програму Заједнице Посебни програм за предузетништво и иновације у оквиру Оквирног програма за конкурентност и иновације (2007-2013). У име Европске комисије Меморандум ће потписати потпредсједник Европске комисије и комесар за индустрију и предузетништво Гуентхер Верхеуген.

Придружени статус овом Програму омогућиће Црној Гори да на равноправној основи са државама чланицама ЕУ кандидује пројекте који су намијењени подршци развоју конкурентности и иновативним капацитетима, са посебним нагласком на потребе малог и средњег предузетништва.

На овај начин се отварају бројне могућности за кандидовање квалитетних пројеката у циљу даљег развоја предузетништва и иновација, али и могућности за учешће у осталим потпрограмима Оквирног Програма конкурентности и иновација (ЦИП)2007-2013. Приступање Црне Горе Оквирном програму конкурентности и иновација ће значајно допринијети побољшању нашег истраживачког система, конкурентности малих и средњих предузећа, промоцији иновација, убрзању одрживог, конкурентног, иновативног информатичког друштва.

Потписивање Меморандума о разумијевању за учешће Црне Горе у Програму за предузетништво и иновације ће допринијети квалитетнијој реализацији зацртаних циљева у Стратегији развоја малих и средњих предузећа 2007-2010 на подручју стимулисања иновацијске и технолошке конкурентности.

Циљеви Програма ће се остваривати имплементацијом сљедећих посебних програма:

Програм предузетништва и иновација
Програм подршке Информационим и комуникационим технологијама
Програм Интелигентна енергија Европа

Програм за предузетништво и иновације(ЕИП), као један од сегмената ЦИП-а ће омогућити малим и средњим предузећима једноставнији и ефикаснији приступ Европској унији, кроз разне видове помоћи развоју иновација у предузетништву обезбјеђивањем приступа финансијским средствима за покретање и развој МСП, затим подршку развоју бизниса и иновацијама кроз мрежу регионалних центара као и промоцију сарадње између малих и средњих предузећа у области прекограничне сарадње.

Програм за конкурентност и иновације(ЦИП) који је основан Одлуком Савјета ЕУ од 24.октобра 2006.године, односи на период од 1.јануара 2007. до 31.децембра 2013.године и намијењен је за подршку бизнису и иновацијама.
Укупан буџет за имплементацију Оквирног програма конкурентности и иновација (ЦИП) је 3,621 млд , од чега је буџет за ЕИП преко 2 млд .
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?