Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Европска комисија нема примједби на Просторни план Црне Горе

Објављено: 04.03.2008. 02:31 Аутор: Насловна страна
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић, током посјете Бриселу сусрео се са замјеником генералног директора за животу средину Јошом Делбекеом.

Господин Делбеке је истакао позитивну оцјену која се односи на рјешења Просторног плана и нагласио да је при његовој изради поштована основна смјерница политике ЕУ, тј остваривање интеграције еколошких фактора и захтјева економског развоја. Поздравио је и начин на који је план израдјен, нарочито транспарентност јавне расправе. Заједнички је закључено да је Просторни план Црне Горе добро припремљен и предстваља први корак да се крене напријед у имплементацију, и исказао спремност Европске комисије за подршку у том правцу.

Током боравка црногорске делегације у Бриселу, одржан је и експертски састанак на којем су учествовали представници Министарства за економски развој, Министарства туризма и заштите животне средине, као и обрадјивачи Просторног плана - Монтенегро инжињеринг, Институт за урбанизам и просторно планирање из Љубљане и ГТЗ, док је експертски састав Европске комисије предводио замјеник шефа јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење Василис Марагос. Том приликом размијењене су информације и појашњења везана за одређена рјешења предвиђена Просторним планом, након чега је констатовано да експерти Европске комисије немају примједби на постојећи плански документ. Експерти су се сагласили да Просторни план Црне Горе у потпуности уважава европске принципе и стандарде и истакли да је неопходно приступити изради просторно - планске документације на нижим нивоима тј. имплементацији на локалном нивоу.

Током данашњих сусрета представници ЕК су изразили пуну спремност да помогну у фази имплементације Просторног плана, за коју је неопходно јачање институционалних и других капацитета, кроз коришцење програма за предприступну помћ, а све у циљу брзе и успјешне интеграције у европску породицу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?