Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Нова фаза конкурса за израду дјелова Мастер плана за одрживи туристички комплекс Велика плажа

Објављено: 25.07.2008. 23:08 Аутор: Насловна страна
Министарство за економски развој, које координира пројекат израде мастер плана за туристички комплекс Велика плажа, објавило је 13. маја 2008. године међународни конкурс за израду дјелова мастер плана, под називома Велика плажа: Одрживи туристички комплекс на Приморју. Оглас је објављен у најзначајнијим свјетским, специјализованим магазинима за архитектуру Урбан Ланд, Буилдинг Десигн и Арцхитецтурал Ревиеw, на бројним web сајтовима и директном комуникацијом преко маилинг листе, као и на на сајтовима Министарства за економски развој www.влада.цг.yу/енг/минекон/ и www.великаплаза.инфо. На оглас се пријавило двадесет компанија са изузетно квалитетним понудама, од којих је изабрано десет који наставлају са сљедећом фазом конкурса, добијају конкурсну документацију и иду у иницијали обилазак предјела Велике плаже. То су: Ван Ден Оевер Зааијер (Холандија), СССЦЦ+ПМ (Италија), Арцхитецтурал Денвер (САД), Арцхипелагос/Аедас(САД/ХК), Цоопер Робертсон (САД), Цраwфорд Арцхитецтс (САД), Бурроwс Цаве Интернатионал (УК), Спацегроуп/Аруп (Норwаy/УК), Еллербе Бецкет (САД) и ПРП Арцхитецтс (УК).

Понуде су подразумијевале макар једну зону велике или средње густине развијености, при чему је акценат морао бити на концепту одрживог развоја. Главни услови, наведени у огласу, били су дугогодишње искуство у тој области, професионалне референце, технички капацитети, искуство у пројектима израде мастер планова, искуство у раду са великим међународним компанијама које се баве управљањем хотелским комплексима и познавање принципа одрживости. Понуде су морале садржати и састав тима, укључујући биографије њихових чланова, стручне референце, кадровску и техничку оспособљеност за пројекат те величине и сложености, а компаније које су аплицирале могле су то учинити самостално или у виду конзорцијума.

Ова фаза, као и комплетан пројекат, представља катализаторе убрзаног економског развоја и развоја туризма, кроз укључивање реномираних иностраних компанија у осмишљавање, а у наредним фазама и реализацију тог пројекта. Један од показатеља његовог значаја, поред наведених циљева, представља и растућа могућност запошљавања.

Посјета Великој Плажи биће реализована у два термина - 26. и 28. јула, када ће одабране компаније добити могућност за генерално упознавање са предјелом и добити основне информације о визији Владе Црне Горе у односу на тај пројекат.Крајњи циљ је претварање Велике Плаже у модерни комплекс, који ће се развијати у складу са културом тога подручја, а укључиваће хотелске капацитете, те школске, здравствене и бизнис центре.

Током новембра биће реализована презентација пет финалиста и донијета одлука жирија о најбољим рјешењима. У жирију ће се наћи доказани стручњаци из иностранства и из Црне Горе, који имају искуство у области туризма и архитектуре. Свечана награда биће уручена на једном од туристичких сајмова који се одржавају током новембра и децембра мјесеца ове године.

Од пет конкурентских консултантских кућа, двије ће бити одабране за специјалну похвалу, двије ће дијелити друго и треће мјесто, а једна ће бити именована за побједника. Побједнику ће припасти 50,000 Еура, друго и трећепласираном по 20,000, а добитници Специјалних похвала ће добити по 10,000 Еура.

Упоредо са овим конкурсом, Влада спроводи поступак међународног тендера за туристичку валоризацију Велике плаже. Побјединицима конкурса за израду мастер плана за Велику плажу упутиће се позив да своје приједлоге презентирају партнерима којима Влада на основу међународног конкурса да предност.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?