Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење : Одржана Мадјарско-црногорска инвестициона конференција

Објављено: 25.09.2008. 21:54 Аутор: Насловна страна

У организацији Министарства за економски развој Црне Горе и Министарства за национални развој и економију Републике Мађарске у сриједу, 24. септембра, у Цитy хотелу у Подгорици одржана је Мадјарско-црногорска инвестициона конференција са почетком у 15х.

На конференцији су, поред представника Министарства за економски развој говорили и представници мадјарске владе, Министарства саобраћаја и телекомуникација Црне Горе, ЦКБ банке, Привредене коморе Црне Горе, црногорског Телекома, Сун Ресорт Хотела и ИТДХ агенције (Инвестмент анд Траде Девелопмент Хунгарy)

Нада Меденица, помоћник министра за економски развој као велике инвестиционе предуслове Црне Горе истакла је политичку стабилност, макроекономску стабилност, ефикасан и транспарентан порески систем као и реформисан банкарски систем, а говорено је и о Савјету за елиминисање бизнис баријера као једном од предуслова отвореног тржишта.

Др. Áбел Гарамхегyи, повјереник Мадарске Владе за спољну економску политику дао је анализу искуства Мадјарске том година преорјентисања са улазних на излазне инвестиције и извоз нагомиланог капитала.

Учесници конференције сложили су се да је Мадјарска врло озбиљан партнер у инвестиционим подухватима у најразличитијим областима, са посебним освртом на црногорски Телеком и успјех на пољу телекомуникација након продора мадјарске инвестиције на ово тржиште. Представници Републике Мадјарске презентовали су своја искуства у Црној Гори, наглашавајући повољан пословни амбијент, без превеликог пореског оптерећења и са великим инвестиционим потенцијалима. Као једна од великог броја успјешних црногорско-мадјарских пословних подухвата, презентована је и ситуација у ЦКБ банци након приласка ОТП групи, гдје је истакнуто да је од 2007. год. профит ЦКБ банке знатно порастао, а ликвидност банке побољшана.


Представници министарстава говорили су и о највећим инфраструктурним и инвестиционим пројектима, са акцентом на пројекат Велика Плажа, највећу греенфиелд инвестицију у Црној Гори, и енергетским потенцијалима Црне Горе. Миодраг Чановић, помоћник министра за економски развој нагласио је рад на реформи енергетског сектора, докапитализацији ЕПЦГ и велике црногорске хидропотенцијале од којих је, како је речено, искориштено 17%. Истакнут је континуирани напредак и побољшање у области приватно-јавних партнерстава у Црној Гори као и значај Стратегије развоја енергетике до 2025. године као основе развоја датог сектора, а истакнуто је и усмјеравање великих пројеката попут Велике Плаже у правцу одрживости и заштите животне средине, у складу са еколошким поредзнаком Црне Горе.






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?