Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење :Одабрано пет најбољих планских рјешења за конкурс ВЕЛИКА ПЛАЖА - Одрживи туристички комплекс на приморју

Објављено: 28.10.2008. 19:55 Аутор: Насловна страна
Жири за избор најбољег планског рјешења за дјелове мастерплана за пројекат Велика Плажа у понедељак, 27. октобра, оцијенио је 10 рјешења и од фирми које су ушле у ову рунду Конкурса одабрао 5 најбољих. Компаније које су одабране имаће прилику да током Wорлд Травел Маркет сајма у Лондону, 10. новембра презентују радове члановима жирија, када ће бити додијељене и награде.
Жири у саставу: министар за економски развој Бранимир Гвозденовић; министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић; градоначелник Општине Улцињ Гзим Хајдинага; потпредсједник за развој и менаџмент пројеката Марриотт Вацатион Цлуб Интернатионал (МВЦИ) Мигуел Руано; предсједник Урбан Ланд Института Билл Кистлер, Архитекта партнер у Арцхитецтуре & Урбан Сyстемс Јосеп Ацебилло, који је радио на припреми Барселоне за Олимпијске игре као и Цхарлие Хугхес, предсједник компаније Смарт футурес из Велике Британије специјализоване за за област одрживог развоја, економског развоја и инвестиционе стратегије како у државном тако и у приватном сектору.

На јучерашњем састанку закључено је да пет изабраних планских рјешења за Велику Плажу задовољавају високо постављене стандарде жирија у области планирања и архитектуре, а рјешења су бирана тако да се у највећој могућој мјери поклапају са визијом Владе Црне Горе, која укључује иновације у области градјевинарства, туризма и енергетске ефикасности, а све са предзнаком заштите животне средине и одрживог развоја. Компаније које су ушле у ужи избор су су:

Ван Ден Оевер Зааијер &Партнерс-Холандија
Цраwфорд Арцхитецтс-САД
ПРП Арцхитецтс-УК
Арцхипелагос/Аедас Теам-САД
СССЦЦМ+ПМ-Италија

Такође, Министарство за економски развој ће, као суизлагач Националне туристичке организације на WТМ у Лондону , представити пројекат Велика плажа, као и очекивања и планове везане за ову инвестицију. То ће истовремено бити и прилика да се сваки од пет финалиста још једном представи члановима жирија у 45-оминутном излагању, након чега ће судије, изабрати побједника који ће бити проглашен 11. новембра. Поред наведеног, пет финалиста ће добити могућност да излажу на МИПИМ хоризонс, од 2-4 децембра у Кану, једном од највећих сајмова некретнина на свијету на коме ће, као један од излагача, учествовати и Министарство за економски развој Црне Горе.

Конкурс за израду најбољег планског рјешења за Велику Плажу расписан је објавом у најзначајнијим специјализованим магазинима за архитектуру у свијету: Урбан Ланд, Буилдинг Десигн и Арцхитецтурал Ревиеw, на бројним web сајтовима и директном комуникацијом преко маилинг листе и то под називом Велика плажа: Одрживи туристички комплекс на Приморју. Оглас на сајтовима Министарства за економски развој, које координира овај пројекат, хттп://www.влада.цг.yу/енг/минекон/ и www.великаплаза.инфо објављен 13. маја 2008 године.

Према Визији Владе Црне Горе, Велика Плажа ће бити узор приморског насеља које се базира на принципима одрживости и подигнуто на око 1450 хектара дуж једне од најљепших плажа на обалама Јадрана. Такодје, Велика плажа ће бити узор туристичког центра и насеља на приморју високе категорије са низом разноврсних намјена и заједничких објеката. Имајући у виду величину, предвиђено је постојање неколико цјелина, од којих ће свака бити на посебан начин специфична и привлачна, али које ће све бити повезане заједничким планом и пројектантским оквиром. Кроз све аспекте изградње и уређења, од фазе израде планова до фазе стварног коришћења и дугорочног управљања провијаваће концепт еколошке, економске и друштвено-културне одрживости, као најважнији елемент. Ускладу са тим, понуде су морале обухватити барем једну крупну зону изградње средње до високе густине туристичког смјештаја, којим ће се јасно илустровати основни концепт одрживости.

Велика плажа је једна од највећих иницијатива Црне Горе када је ријеч о одрживом развоју у туризму. Влада је овим позивом укључила најспособније планере из цијелог свијета, који су изнијели своје приједлоге за један нови модел интернационалне референтности за изградњу одрживог, на туризму заснованог насеља на мору. Такође, Велика плажа ће бити један од катализатора брзо растућег туристичког тржишта у Црној Гори, који ће испуњавати свјетске стандарде. Да би то постигла, Велика плажа треба да функционише као Центар за усавршавање кроз који ће локално становништво примити знања и стећи могућности запошљавања на високо квалификованим мјестима.

Велика плажа ће функционисати као заједница која живи током цијеле године и стога ће се на њој налазити веома разноврсни туристички и стамбени садржаји као и сви потребни заједнички објекти као што су образовни, здравствени, рекреативни, пословни и конференцијски центри.

Учесници Конкурса су бирани на основу претквалификационих материјала из којих се може видјети да посједују одговарајуће способности и искуство, а које су доставили до 20. јуна 2008. године.

Предуслови за пријаву су били:


 Искуство у великим пројектима израде мастер планова/изградње и уређења комплекса мјешовите намјене
 Искуство у раду са великим међународним компанијама које се баве управљањем хотелским комплексима
 Упознатост са принципима одрживости и референце у том смислу
 Састав и чланови тима, укључујући биографије чланова
 Одговарајуће стручне референце
 Кадровска и техничка оспособљеност за пројекат ове величине и сложености


На Конкурс је пристигло више од 20 понуда од реномираних архитектонских/планерских компанија из САД, Италије, Холандије, Велике Британије, Португала, Шпаније, Аустралије, Русије и Норвешке. Ужи избор од десет кандитата је прошао кроз фазу достављања конкурсне документације и обишао саму локацију Велике плаже.

Од пет конкурентских консултантских кућа, двије ће бити одабране за специјалну похвалу, двије ће бити одабране као друго и треће мјесто, а једна ће бити именована за побједника. Побједнику ће припасти 50.000 Еура, друго и трећепласираним по 20.000 Еура, а добитници Специјалних похвала ће добити по 10.000 Еура.

Упоредо са овим Конкурсом, Влада спроводи поступак међународног тендера за туристичку валоризацију Велике плаже. Побјединицима Конкурса за израду мастер плана за Велику плажу упутиће се позив да своје приједлоге презентују партнерима којима Влада на основу међународног конкурса да предност.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?